Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Filmen om Emilie visas på SVT på kvinnodagen

Emilie Flygare Carlén blir en del av SVT:s kvinnliga profil på Internationella kvinnodagen 8 mars. Klockan 21 visas dokumentären om henne i Kunskapskanalen. Den kommer också att kunna ses på SVT Play.

Dramadokumentären om Strömstads en gång vitt berömda författare hade sin världspremiär i hennes hemstad i augusti 2018.

Den är också till viss del inspelad i Strömstadstrakten, bland annat på Rossö, vid Strömstads kyrka och i Tanumshede. Andra inspelningsplatser har varit Stockholm, där Emilie Flygare Carlén bodde en stor del av sitt liv, och farvattnen i södra Bohuslän. Flera lokala skådespelare finns också med: Anders Olsson spelar Emilies far, Camilla Hedin den medelålders Emilie och Pia Welin den åldrade författaren.

Leif ”Leffe” Gunnarsson finns med som Emilies förtrogne fiskargubbe. Många statister har också hämtats härifrån.

Producenten och den drivande kraften bakom filmprojektet, Bodil Tingsby, ville återuppväcka intresset för en romanförfattare som på sin tid var känd över hela Europa.

Medverkar i filmen gör litteraturvetarna Yvonne Leffler och Monica Lauritzen, som bägge engagerat sig i att skapa medvetenhet om Emilie Flygare Carléns storhet, inte bara som bästsäljare och flitigt översatt deckardrottning, utan också som nyskapande skribent, oförtjänt förbisedd av litteraturhistorien.

Yvonne Leffler har doktorerat på Rosen om Tistelön och leder ett internationellt forskningsprojket om svensk litteraturexport på 1800-talet. Det är inom den ramen hon kunnat visa hur stor Emilie Flygare Carlén faktiskt var, bland annat mest översatt av alla svenska författare fram till Selma Lagerlöf.

I början av februari kunde Bodil Tingsby rapportera att runt 6000 personer sett filmen om Emilie och att förfrågningar om visningar fortsätter att ramla in.