En förgyllning av den här så blir den som ny.
En förgyllning av den här så blir den som ny. Bild: Marita Adamsson

Ett uppsving i aprilskämtandet

En förgylld Svinesundsbro, finansierat med norska oljepengar. Det är ett av årets aprilskämt.

ANNONS
LocationStrömstad|

Inför förra årets första april fylldes sociala medier av uppmaningar om att inte skämta. "Tips för pr-firmor som planerar aprilskämt. Bara gör det inte", twittrade till exempel James Herring, på pr-firman Taylor Herring i London.

En del medier i Sverige, som Göteborgs-Posten, avstod från aprilskämt med hänvisning till den ökade förekomsten av fejknyheter.

I år verkar det dock ha blivit ett nytt uppsving för aprilskämtandet.

En apotekskedja i Sverige har mejlat ut information om kondomen "Bättre glid", som ska ha utvecklats av längskidåkaren Charlotte Kalla – för att garantera "en säker målgång". Och en organisation för personer med funktionsnedsättningar skriver att det nu är dags för golfförbundet att ta sitt ansvar och städa bort begreppet handicap från "Sveriges permobil-tätaste sport". Det skriver TT.

ANNONS

”Symboliserar det norska guldet”

Och utöver Strömstads Tidnings aprilskämt om överblivna vaccindoser till norrmän vid gränsen är det fler som passat på att skämta om norska gränsen: Inspirerade av den senapsfärgade guldbron vid Slussen i Stockholm förklarar en färgfirma att de har fått i uppdrag att förgylla Svinesundsbron mellan Norge och Sverige, på uppdrag av Norska staten och finansierat med oljepengar, för att "symbolisera det norska guldet", skriver TT.

LÄS MER:Nej - överblivet vaccin tilldelas inte norska stugägare

Och på klimattemat skämtar Östersunds kommun om planerna på att introducera delfiner i Storsjön, som leksällskap vid en av kommunens badplatser.

Sydsvenskan skriver om ett historiskt missförstånd, som innebär att den danska ön Bornholm egentligen är svensk – och att den svenska ön Ven egentligen tillhör Danmark. Vid noggranna undersökningar av det fredsavtal som undertecknades av länderna 1660 ska historiker ha upptäckt en liten pil mellan de två öarnas namn.

Uppgiften var dock inte ny för den danska regeringen, skriver Sydsvenskan och refererar till ett videosamtal med den danska Nordenministern Mikkel Dannbrog:

– Det här har vi vetat hela tiden. "What took you so long?"

ANNONS