Kristian Lundberg (1966–2022) i sin hemstad Malmö, 2013.
Kristian Lundberg (1966–2022) i sin hemstad Malmö, 2013. Bild: Ola Torkelsson

En hyllad poet som slog igenom med arbetarskildring

Författaren Kristian Lundberg, född 1966, har avlidit. Hans roman Yarden etablerade honom som en modern arbetarförfattare.

ANNONS
|

Kristian Lundberg, född 1966, debuterade 1991 med diktsamlingen Genom september och skildrade i sina verk ofta den svåra uppväxten i ett arbetarklasshem i Malmö.

Hans mamma insjuknade i schizofreni när han var tolv år och då övergav pappan familjen. Tonåren fylldes av alkohol, droger och kriminalitet, men litteraturen blev en räddning för Kristian Lundberg som slog igenom som poet, både som författare i egen rätt och som medlem i poesigruppen ”Malmöligan” med bland andra Lukas Moodysson och Håkan Sandell, ett litterärt kollektiv som snabbt blev omtalat för sina scenframträdanden som nästan liknade rockkonserter. De kom ut med antologin Malmöligan 1992.

ANNONS

Därefter har Kristian Lundberg verkat som hyllad poet, men också skrivit flera deckare och självbiografiska romaner.

När jag intervjuade Kristian Lundberg för SVT Sydnytt år 2002 sa han om sitt skrivande att det var något som höll honom över vattenytan, hindrade honom från att återfalla i missbruk och gjorde honom till människa. Varje dag började han morgonen tidigt, gärna vid fyratiden, med en kopp kaffe och skrev några sidor då han kunde sitta helt ostörd. Texterna präglades av den miljö han bodde i, Malmö med omnejd, och hans kristna tro.

Blev av med uppdragen efter fejkad recension

Efter att han som recensent sågat en bok av Britt-Marie Mattsson som ännu inte skrivits, utan bara planerats för utgivning, förlorade han sina uppdrag i tidningsbranschen och därmed sina inkomster – som poet tjänar man inte tillräckligt för brödfödan.

Då fick han i stället ett jobb i Malmö hamn – erfarenheter som han sedan kom att använda för att skriva sin hyllade moderna arbetarroman Yarden.

Boken fick stor uppmärksamhet och fick fortsatt liv både på teater och som film i regi av Måns Månsson 2016.

Totalt skrev han över 30 böcker och nominerades till Augustpriset, prisades av Svenska Akademien och Samfundet De Nio, tilldelades Sveriges Radios romanpris och en rad andra priser för såväl poesi som prosa.

ANNONS

Återföll i missbruk - skildrade det i sista boken

2021 utkom han med en bok om återfall i missbruk, Sånger vid avgrunden. Den nakna skildringen av hjälplösheten när författaren inte längre kan kontrollera sin kropp och sitt beteende, irrar runt i Malmö och bor på härbärgen är plågsam att läsa och en av Kristian Lundbergs allra starkaste böcker.

Under slutet av sitt liv led Kristian Lundberg av demenssjukdomar, Lewy body syndrome och hydrocefalus, något han nyligen berättade om i SVT:s Fråga doktorn. Där beskrev han hur sjukdomarna gjorde honom ”fly förbannad” på andra människor – utan anledning.

På onsdagen meddelade hans familj att Kristian Lundberg avlidit. Han blev 56 år.

ANNONS