”Unga journalistpriset” delas ut med syfte att träna unga i att ta unga i att ta större plats i samhällsdebatten samt fördjupa ungas källkritiska tänkande.
”Unga journalistpriset” delas ut med syfte att träna unga i att ta unga i att ta större plats i samhällsdebatten samt fördjupa ungas källkritiska tänkande. Bild: Victoria Petersson

Elever i Strömstad med och tävlar i ”Unga journalistpriset”

Nu kan alla högstadie- och gymnasielever i Strömstad få känna på hur ett liv som journalist kan vara. I alla fall ett litet smakprov – då det under våren ska delas ut ”Unga Journalistpriset”.
– Vi vill ge unga en förståelse för hur viktig journalistiken är för demokratin, säger Strömstads tidnings chefredaktör Gunilla Håkansson.

ANNONS
LocationStrömstad|
|

Elever som går på Strömstiernaskolan och Strömstad gymnasium ska nu börja tänka som journalister och med ingångsvinkeln ”vad skulle vi vilja läsa om i tidningen” skapa sina egna reportage, nyhetsartiklar, videoinslag eller radioinslag.

”Unga journalistpriset” delas ut med syfte att träna unga i att ta unga i att ta större plats i samhällsdebatten samt fördjupa ungas källkritiska tänkande. Även Aftonbladet delar ut priset till unga som har gjort ett bra journalistiskt jobb.

Nu är det alltså dags för eleverna i Strömstad att få samma möjlighet. Det är via produktions- och publiceringsverktyget Mobile Stories som eleverna ska publicera sina verk och en jury bestående av både Mobile Stories och Strömstads tidning ska sedan utse det vinnande bidraget.

ANNONS

Eleverna ska under våren utbilda sig i källkritik och hur man hittar en bra nyhet eller en intressant intervjuperson, bland annat. Eleverna kan välja mellan att skicka in debattinlägg, intervju, personporträtt, krönika, reportage eller nyhetsartikel.

Deadline är den 1 maj, och vinnaren blir publicerad i Strömstads tidning och blir själv intervjuad i tidningen och 10 000 kronor går till klasskassan.

Vi hoppas också att öka förtroendet för medier som jobbar på ett källkritiskt, ifrågasättande och granskande sätt, där Strömstads Tidning är ett bra exempel

Helena Klouda är yrkeslärare i datorteknik på gymnasiet och är engagerad i projektet.

– Jag har jobbat många år med Mobile Stories, och det är ett användarvänligt verktyg som gör att eleverna verkligen får en inblick i hur det går till när man publicerar något och lite hur det är bakom kulisserna, säger hon.

Helena Klouda menar att det är särskilt viktigt för unga att lära sig se skillnad på äkta eller falska nyheter, och att arbeta med källkritik gör stor skillnad.

– Det är viktigt att få lära sig att granska nyheter, säger hon.

Ämnen som eleverna på både högstadiet och gymnasiet kan vara intresserade av varierar givetvis. Mycket av inspirationen finns att hämta där man står.

– Det kan vara om skolmaten eller psykisk ohälsa, det finns oftast något man har nära hjärtat som man kan använda sig av och skriva om. Ofta blir det bra när man ser till sig själv, säger hon.

ANNONS
Gunilla Håkansson är chefredaktör för Strömstads Tidning och Bohusläningen.
Gunilla Håkansson är chefredaktör för Strömstads Tidning och Bohusläningen. Bild: Thomas Bennelind

Chefredaktören Gunilla Håkansson valde att sätta en hög prissumma för att understryka hur viktigt det journalistiska arbetet är.

– Jag hoppas att vi kan inspirera eleverna till att själva jobba med artiklar och åsiktsmaterial på ett journalistiskt vis, så att man förstår den stora skillnaden mellan rykten på sociala medier och ett gediget journalistiskt arbete. Kanske vi på så vis lockar fler att i framtiden välja det viktiga journalistyrket? Vi hoppas också att öka förtroendet för medier som jobbar på ett källkritiskt, ifrågasättande och granskande sätt, där Strömstads Tidning är ett bra exempel. Vi blev ju förra året nominerade till Guldspaden, ett av branschens finaste journalistpris.

Produktions- och publiceringsverktyget Mobile Stories är grundat av journalisterna Lotta Bergseth och Jenny Sköld med syftet att uppmuntra unga till att skapa trovärdigt material som beskriver deras verklighet och värld, och hur man ska kunna nå ut med sina röster, samtidigt som man får lära sig om källkritik och digital kompetens.

Vinnarna i ”Unga journalistpriset” får sitt bidrag publicerat i Strömstads Tidning och vinner 10 000 kronor till klasskassan.

ANNONS