Elever gav sig ut i vattnet under marin temadag på Nötholmen

Under tisdagen hade Strömstad gymnasium en aktivitetsdag på temat Livet i havet för alla gymnasiets elever. På Nötholmen var det en marin fältdag, där elever i årskurs ett fick prova på att ta vattenprover, samla levande strandfynd för att artbestämma dem och lära sig om invasiva arter.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad|

När tidningen kommer till stranden vid Nötholmen kliver just gymnasieeleven Ella Krall upp ur vattnet med en snäcka i handen.

– Jag tror att den här lever, säger hon och tillsammans med hennes lärare Anette Ungfors kommer hon fram till att det är en hjärtmussla.

– Vi har använt en app, fotat vad vi hittat och kollat vad det är för arter, säger Ella Krall.

Anette Ungfors förklarar att temadagen på Nötholmen går ut på att undersöka vilka arter som finns i området. Bland annat använder de en speciell app som eleverna fått ladda ner för att artbestämma fynden.

– Några av dem kommer nog att använda den här appen i fortsättningen, jag tycker att det finns ett intresse, säger hon.

ANNONS

Nere vid vattnet står de tre eleverna Denise Edsberger, Dijle Kader och Jenny Guttormsen.

Vad har ni hittat för arter?

– Vi har hittat ostron, strandkrabba och brännmanet. Och en del växter, säger Jenny Guttormsen som är den som antecknar fynden.

Tycker ni att det här är intressant?

– Ja, det är ganska kul och intressant. Man upptäcker att det finns väldigt många arter i vattnet, man kan hitta massor bara man går ut och tittar, säger Dijle Kader.

Det är ganska ovanligt att de funderar över vad det är de ser när de är ute vid stranden, säger de. Deras lärare Anette Ungfors bekräftar den bilden.

– Det är bra att få dem att öppna ögonen och få koll på vad som finns runtomkring oss, i vår närmiljö.

Invasiva arter var något som diskuterades under tema­dagen. Bland annat handlade det om de japanska jätte­ostronen, eller stillahavs­ostron som de också kallas.

– Stillahavsostronet kom 2006 och de har ju brett ut sig väldigt mycket, säger Anette Ungfors.

– Jag har en kompis som skar upp foten på en sådan, säger eleven Enya Ebbesson.

Förutom exkursionen på Nötholmen bestod tema­dagen för årskurs 2 av en heldag på Koster med bland annat algguidning, vandring och utomhusmatlagning, och treorna fick möta företag och organisationer på Kulturhuset Skagerack, med fokus på entreprenörskap och yrken inom det marina området.

ANNONS
ANNONS