Annika Jankell och Anna Charlotta Gunnarson tar över P4:s populära program Melodikrysset efter Anders Eldeman.
Annika Jankell och Anna Charlotta Gunnarson tar över P4:s populära program Melodikrysset efter Anders Eldeman. Bild: Mattias Ahlm

De tar över Melodikrysset

Efter 26 år som programledare för det populära Melodikrysset i P4 ska Anders Eldeman sluta på Sveriges radio. I stället blir det Annika Jankell och Anna Charlotta Gunnarson som kommer att alternera bakom mikrofonen på lördagsförmiddagar.
– Det är ett hedersuppdrag, säger Annika Jankell.

ANNONS
|

I tisdags kom beskedet att Anders Eldeman slutar som programledare för P4:s långkörare Melodikrysset, en position han haft sedan 1996. Han lämnar i och med det även programmet Da Capo, som även det går i P4.

Ett av Eldemans skäl till att sluta var det betungande schemat, med ett program i veckan året om. Därför får han nu två efterträdare som ska leda programmet varannan vecka: Annika Jankell och Anna Charlotta Gunnarson.

”Jag hade två personer som jag hade på min önskelista. Kan du tänka att det blev båda!” sa Eldeman när han avslöjade sitt avsked i P4 Extra i tisdags.

ANNONS

Melodikrysset kommer att vara detsamma

Det var även i P4 Extra som de två efterträdarna presenterades på torsdagseftermiddagen.

– Det är så surrealistiskt, det kommer ta ett tag att landa i, att han lämnar över så bjussigt till oss. Att både cheferna här på radion och Anders hade tänkt på just oss två, säger Anna Charlotta Gunnarson i P4 Extra.

Annika Jankell och Anna Charlotta Gunnarsson kör sitt första program tillsammans i augusti. Micke Cederberg vikarierar som programledare för Melodikrysset under sommaren.
Annika Jankell och Anna Charlotta Gunnarsson kör sitt första program tillsammans i augusti. Micke Cederberg vikarierar som programledare för Melodikrysset under sommaren. Bild: Mattias Ahlm

– Melodikrysset är för mig förknippat med barndomen, jag fick nypa mig i armen när jag fick frågan. Det är ett hedersuppdrag, säger Annika Jankell.

Både Gunnarson och Jankell försäkrar att programmet kommer att gå att känna igen även under deras ledarskap.

– Det känns fint att få förvalta det här programmet, säger Annika Jankell i P4 Extra.

Välmeriterade programledare

Anna Charlotta Gunnarsson, 53, är journalist, författare, musiker och programledare. Hennes samhällsprogram Pop och politik, som först sändes i P4 och sedermera i UR, har prisats ett flertal gånger.

Gunnarson medverkade i På spåret tillsammans med Ylva Hällén vintern 2010–2011 och 2011–2012. Duon återvände säsongen 2013–2014 som framröstade publikfavoriter.

Annika Jankell, 60, är programledare och journalist, och har i Sveriges radio bland annat hörts i Svensktoppen, P4 Premiär och Jankell i P4. Hon har även varit programledare för Melodifestivalen i SVT och Nyhetsmorgon i TV4.

Micke Cederberg kommer att vikariera som programledare efter Anders Eldeman från 2 juli till 20 augusti, då Anna Charlotta Gunnarson och Annika Jankell börjar. Första programmet gör de tillsammans men kommer sedan att leda varsitt program varannan vecka.

ANNONS
Anders Eldeman kör sitt sista Melodikryss på midsommardagen.
Anders Eldeman kör sitt sista Melodikryss på midsommardagen. Bild: Claudio Bresciani / TT

Melodikrysset i P1

Melodikrysset är ett musikquiz och korsord som sänts i Sveriges radio sedan 1965.

Programmets olika programledare:

  • Peter Granberg (1965–1992)
  • Bengt Haslum (1976–1991)
  • Bo Schedin (1992–1996)
  • Anders Eldeman (1996–2022)
  • Anna-Carlotta Gunnarson och Annika Jankell (2022–)

ANNONS