De prisades för sitt arbete med ostron

Efter några års uppehåll kunde Ostronakademien i Grebbestad åter dela ut ett Ostronstipendium. Linnea Thorngren, lärare på folkhögskolan i Grebbestad, blev akademiens åttonde stipendiat och konstnären Agneta Almeida tilldelades Silverostronet.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeGrebbestad|

I ett föredrag vid Ostronakademiens årsmöte berättade Linnea Thorngren om sin forskning. Hon menar att hennes forskning kan bidra till renare hav och ett levande kustsamhälle. Ostron renar havsvattnet och odling kan skapa arbetstillfällen.

Under sex år har hon haft en nu avslutad doktorandtjänst på Göteborgs universitet. Enligt texten på diplomet, handlade hennes forskningsprojekt om ett ekonomiskt och ekologiskt hållbart nyttjande av ostrea edulis, det platta ostronet.

– Ostron är spännande, säger Linnea Thorngren.

Stipendiesumman är 10 000 kr.

40 miljoner ostron längs Tanumskusten

För 200 år sedan utsattes ostronet för rovfiske i Europa. Bottnarna skrapades och levnadsvillkoren förstördes till stor del.

– Ostron ingår inte i allemansrätten utan det tillhör markägaren. Det kan ha räddat ostrea edulis från total utfiskning, menar Linnea Thorngren.

ANNONS

Det beräknas att det finns cirka 40 miljoner ostron i ett av det sista kvarvarande stora bestånden som finns utanför Fjällbacka och Grebbestad. Men det finns absolut inget utrymme för utökat fiske innan vi vet mer om ostronen, menar hon.

Försök med att odla ostron förekommer längs kusten.

– Problemet med att odla ostron är att det är brist på yngel och ett stort antal dör under uppväxten. I mitt projekt satte vi ut yngelsamlare på olika ställen och filmade även bestånden under en tvåårsperiod med en videokamera som försiktigt drogs över bankarna.

Linnea Thorngren anser att man ska låta ostronen växa ifred på sina bankar och inte utsättas för någon större påverkan. Ostronen skapar ett mikrosystem där många arter trivs.

Parasiter är största fienden

Ostronets största fiende är parasiter som slagit ut odlingar i bland annat Frankrike.

– Vi importerar mycket ostron från Danmark och Irland, men skalen får aldrig kastas i vattnet på grund av risken för att parasiter skall spridas i våra vatten, säger Linnea Thorngren.

En mycket överraskad Agneta Almeida kallades därefter fram till podiet. Hon är konstnär från Grebbestad och har under alla år ritat diplomen och mycket annat för akademien. Hon skapade ostronloggan och tog även fram det unika Silverostronet, ett smycke som bara delats ut fyra gånger tidigare. Som tack för sina insatser fick hon nu själv det femte Silverostronet.

ANNONS
ANNONS