Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pigg 108-åring. Nu är Carl Mattsson från Strömstad äldste mannen i Sverige.

Carl Mattsson – nu äldst i Sverige

Carl Mattsson, 108 år, är den nu äldste levande mannen i Sverige. – Har nyss fått reda på det och får smälta det så gott det går. Jag kan inte må bättre än jag gör vid min ålder. Har bara lite ont i ena armen.

Carl Mattsson är svag i benen, ser bra, hör lite dåligt, trivs efter omständigheterna bra och tar sig runt i lokalerna med hjälp av rullstol.

– Jag har fullt upp med att transportera mig runt i huset. Behöver hjälp till allting numera.

Utanför lägenheten står Carls moped. Ensamheten gör sig påmind ibland.

– Släktingarna bor i Stockholm, Göteborg och Värnamo. Ibland känns Strömstad som en avkrok, det blir långt att åka för dem. Men vi ringer varandra då och då.

Carl har i alla tider prenumererat på Strömstads Tidning och Göteborgs-Posten.

– Hälsa Peter Hjörne att jag borde få tidningarna gratis.

Carl föddes 1908 i Stenkyrka församling på Tjörn och växte upp i en syskonskara om tre bröder och en syster. Carl kom till världen som nummer två. På gården Gåseknöda fanns både kor och hästar. Så småningom gick flyttlasset till Djupedal på Hisingen. Carl berättar om hur far och mor sålde ägg, potatis, grönsaker och blommor på Skanstorget och blomkål på Partitorget. I unga år sålde han symaskiner av märket Singer och fick pris som bäste säljare. Carl gick snickarkurs i Vänersborg och skötte sig med den äran.

– Efter två år sade rektorn ”det är ingen idé att du är kvar, Carl. Du har inget mer att hämta här”.

Under en tid livnärde sig Carl som möbelsnickare på Götaverken och gjorde inredning till Gripsholm och kontorsmöbler till FACIT-koncernen i Åtvidaberg. Carl steg i graderna och blev specialdesigner.

På mitten av 1960-talet flyttade han till Strömstad och gifte sig samtidigt med sin kära Birgit som han träffade i Göteborg där hon jobbade som assistent på Sahlgrenska sjukhuset.

– När jag fick se henne tänkte jag ”den tjejen ska jag gifta mig med” och det gjorde jag.

På Strömstads sjukhus betjänade hon patienter och besökare som hade vägen om receptionen och växeln.

I tio år var Carl verkmästare på Vettehus i Skee. 1973 gick han i pension.

Carl har haft två stora fritidsintressen, skytte och golf. Sporterna har han utövat som medlem i Skee skyttegille och Strömstads golfklubb. Vid 76-års ålder, 1984, fick han nys om en prova-på-dag på golfbanan och blev förälskad.

– Golf är det roligaste jag sysslat med.