Asabea Britton är ung barnmorska, och nybliven mamma, som lär 23 000 följare på Instagram om mödravård och kvinnokroppen.
Asabea Britton är ung barnmorska, och nybliven mamma, som lär 23 000 följare på Instagram om mödravård och kvinnokroppen. Bild: Eva Edsjö

Barnmorskan Asabea Britton folkbildar om kvinnokroppen på Instagram

En ny generation kvinnor har börjat prata öppet om sina graviditeter och vad som tidigare var en privat angelägenhet dras nu fram i offentlighetens ljus. Det tycker barnmorskan Asabea Britton är bra. Faktum är att hon anser att alla bör se en förlossningsvideo så tidigt som möjligt.

ANNONS
|

Det började av en slump. Nyexaminerad som barnmorska, och gravid med sitt första barn, lade Asabea Britton upp en lite annorlunda bild på sin Instagram. Illustrerade lärokort, som använts under hennes utbildning, visade ingående hur olika grader av bristningar i underlivet vid vaginal födsel kan se ut.

Förlossningar på Youtube och bloggar

– Jag brukade inte prata om barnmorskeriet med mina kompisar, så flera av dem reagerade starkt. De blev rädda, medan jag tyckte att det var fina illustrationer. Eftersom många blev chockade tänkte jag att jag behövde ta mitt ansvar och började i korta filmklipp att förklara vad korten visade, säger Asabea Britton.

Responsen på inlägget svängde från skärrade till positiva kommentarer och flera tyckte att det var något som Asabea skulle dela med sig av mer. Sagt och gjort.

ANNONS
Det bästa med att vara verksam i sociala medier är att hon får träffa så mycket olika människor. Asabea har fått flera nya vänner den vägen, men det är känslan av att hon kan påverka och nå ut med information hon tycker är viktig som verkligen gör det speciellt.
Det bästa med att vara verksam i sociala medier är att hon får träffa så mycket olika människor. Asabea har fått flera nya vänner den vägen, men det är känslan av att hon kan påverka och nå ut med information hon tycker är viktig som verkligen gör det speciellt. Bild: Eva Edsjö

– Först la jag mest upp saker relaterat till min egen graviditet, men sen började folk dela mina berättelser och de frågor jag tog upp. Nu har det blivit ett barnmorske­konto.

Ämnet barnafödande är visserligen tidlöst och ständigt aktuellt – men på senare år är det som att en lampa har tänts. Superstjärnan Beyoncé porträtterade sig själv som gudinna när hon väntade tvillingar, författaren ­Camilla Läckberg har på sin blogg beskrivit sina fyra födslar – med detaljer som hur det var att ”klippas tre centimeter” – och influeraren Margaux Dietz slog igenom när hon sände sin förlossning på Youtube, i skrivande stund har klippet över 1,5 miljoner visningar. Det tidigare mest privata visas nu upp, och intresset är enormt.

Instagram som läroplats

Asabea Britton talar lugnt och eftertänksamt om allas rätt till kunskap om kvinnokroppen. Hon menar att sociala medier har en stor roll i normaliseringen av olika sätt att se på födande, när kunskap och personliga berättelser aktivt förmedlas i ett så lättillgängligt format. Under de senaste två åren har hennes konto på Instagram gått från att vara privat till en läroplats där nära 23 000 personer följer hennes uppdateringar. I inläggen beskriver hon utan att försköna vad som händer med kvinnokroppen under och efter graviditet och förlossning.

ANNONS
Asabea Britton tycker att det är viktigt att blanda pedagogiska bilder med mer privata upplevelser för att hennes följare ska få en idé om henne som person. Men i samråd med sambon har hon valt att inte visa upp sonen alltför mycket, för att hindra spridningsrisken av hennes bilder.
Asabea Britton tycker att det är viktigt att blanda pedagogiska bilder med mer privata upplevelser för att hennes följare ska få en idé om henne som person. Men i samråd med sambon har hon valt att inte visa upp sonen alltför mycket, för att hindra spridningsrisken av hennes bilder. Bild: Eva Edsjö

Asabea Helen Sophia Britton

Ålder: 31.

Bor: Lägenhet i Stockholms söderort.

Familj: Sambo och deras son på 1,5 år, fyra syskon, samt föräldrarna Hannah och Sven.

Yrke: Barnmorska, tog examen vid Karolinska institutet i januari 2018 och fick sitt första barn några månader senare.

Aktuell: Driver Instagramkontot @asabea och bloggar på asabea.baaam.se, där hon sprider kunskap om barnafödande och ­kvinnokroppen. Nominerad till Årets inspiratör 2019 av tidningen Mama. I januari börjar nytt drömjobb på ungdomsmottagningen.

Bakgrund: Född och uppvuxen i centrala Stockholm men har även bott perioder i Ghana, Etiopien och Uganda på grund av föräldrarnas arbete inom tropisk medicin och bistånd. Är yngst i en syskonskara på fem.

– Det finns en viss kunskapsbrist. Ibland blir jag förvånad över att folk kan så lite om väldigt basala saker. Folk blir insatta först när de blir gravida eller har fött barn, men jag hade velat se att det var en större del av skolan, till exempel grundläggande hur menscykeln funkar.

Det faktum att alla människor har börjat sitt liv med att växa inuti en annan människa är absurt och sam­tidigt självklart, vi har ju lärt oss att det är så det går till. Men utöver den grundförståelsen svävar många i ovisshet. På Asabeas Instagram har hon lagt upp videor där hon går igenom ämnen som folk ofta frågar om. Inläggen är märkta med ord som smärtlindring, BB-krisen, vattenfödsel, kejsarsnitt, sen abort, amning, för att bara nämna några.

En utmaning för Asabea är att hon vill så mycket. Ibland måste hon värna mer om sig själv i jobbet, säger hon, och bli bättre på att prioritera sin tid.
En utmaning för Asabea är att hon vill så mycket. Ibland måste hon värna mer om sig själv i jobbet, säger hon, och bli bättre på att prioritera sin tid. Bild: Eva Edsjö

– Folk är väldigt törstiga på att veta mer. Det är svårt att veta vilka frågor man ska ställa om man inte har kunskap och vilka källor som är tillförlitliga. Jag tror mina följare känner att de kan identifiera sig med mig och mina värderingar. Jag försöker att göra det på ett väldigt enkelt och koncist sätt, säger hon.

Det råder ingen tvekan om att Asabeas arbete uppskattas. Kärleken regnar in i kommentarsfälten: ”Dig älskar jag”, ”så grym”, ”tack för att du är så klok”, ”världens härligaste konto för en nybliven mamma”, och så fortsätter det. När hon inte arbetar på sitt vanliga jobb som barnmorska på eftervården svarar hon på de frågor som folk skickar via sociala medier eller hennes blogg, som hon började med i somras. Hon tar fram sin telefon för att kolla dagens inkorg och börjar läsa exempel på vanliga frågor som folk har ställt. En kvinna har ont av sin nyinsatta p-stav och vill ha råd. En annan har grav PMS efter sin senaste födsel.

ANNONS

Vi har en kultur i Sverige där det är väldigt privat med födande.

– Det är verkligen olika. Många frågar om ­preventiv­medel och rådgivning kring det. Sedan finns det en del orosmoment kring graviditet och när man ska söka hjälp om något har hänt. Det är ganska mycket amnings­frågor. Jag får kanske tio frågor om dagen, men om jag tar upp något speciellt ämne kan jag få 50 stycken. Jag kan verkligen inte allt om allt, men brukar i alla fall veta vart de ska vända sig. Många vill bara ventilera sina känslor och känna att någon lyssnar, säger hon.

Kvinnokroppen har inte prioriterats

Det är inget nytt att olika aspekter som rör kvinno­kroppen har en tendens att hamna i bakgrunden, mens och klimakteriet har till exempel inte alltid varit rumsrena ämnen att diskutera. På samma sätt har kvinnofrågor, däribland barnafödande, inte alltid prioriterats i vården, trots att över 100 000 kvinnor föder barn i Sverige varje år. SBU, Statens beredning för medicinsk och ­social utvärdering, konstaterade 2016 att det fanns stora kunskapsluckor gällande kvinnors förlossningsskador. Allt fler kvinnor söker vård för ”nya” problem, så som högre grader av bristningar i underlivet eller att man förlorar känseln vid sex. Problem som tidigare har normaliserats som något man helt enkelt måste stå ut med. Det är sällan någon ser så glad ut, som Asabea gör, när hon pratar om vaginala bristningar. Hon lyser upp när hon får dela med sig av sin kunskap.

ANNONS
Asabea Britton upplever att folk pratar mer öppet om frågor som rör kvinnokroppen och förlossningar i dag.
Asabea Britton upplever att folk pratar mer öppet om frågor som rör kvinnokroppen och förlossningar i dag. Bild: Eva Edsjö

– Jag upplever att folk pratar mer om de här frågorna nu och på ett lite mer öppet sätt, men för bara några år sedan var det inte så. Vi har en kultur i Sverige där det är väldigt privat med födande. Det sitter väldigt långt inne att dela med sig av den biten och det kommer inte så naturligt att prata om det.

En förlossning är inte bara en liten begränsad del av ens liv. Det är något man bär med sig hela livet på gott och ont. Det förändrar en människa.

Varför måste vi prata mer om mödravården och barna­födande?

– Att vara gravid och föda barn är något av det största man kan göra och något som man bör ta på allvar. Det är en tid att värna om, som jag inte tycker att det alltid värnas om. Vi pratar mycket om förändringar som behöver ske, men det händer inte riktigt. Jag tycker att det är viktigt att öka kunskapen för, det låter lite klyschigt men, med kunskap kommer makt och man vet vad man har rätt till och vad man kan förvänta sig, säger hon och fortsätter:

– En förlossning är inte bara en liten begränsad del av ens liv. Det är något man bär med sig hela livet på gott och ont. Det förändrar en människa. Jag tycker absolut att man kan tänka på det som en superkraft. Jag tittar på min son och förstår inte att jag har gjort honom, det går inte att greppa.

ANNONS

LÄS MER:Det här bör du veta när din partner ammar

Barnmorskor är den nöjdaste yrkesgruppen

Det stod tidigt klart att Asabea ville jobba med att möta människor på något sätt. Under många år var intresset för skolan svalt, men hon valde ändå att börja utbilda sig till lärare efter gymnasiet. Det kändes inte helt rätt och hon satsade i stället på att bli läkare, precis som sin pappa. När hon inte kom in på utbildningen gjorde hon i stället som sin ena storasyster och började på sjuk­sköterskeprogrammet. Det var under den tiden som hon bestämde sig för att bli barnmorska.

– Jag jobbade som barnflicka hos en familj under mina studier. Mamman är gynekolog och peppade mig till att bli barnmorska. Hon fixade jobb åt mig som ­undersköterska på förlossningen och där bestämde jag mig till hundra procent. Jag insåg att man får vara med på människors viktigaste dag och får det här bandet med dem, men också att man får vara en del av barnmorskesläktet, de är coola människor.

 Ibland känner Asabea Britton press att leverera i sina olika yrkesroller. För att varva ner umgås hon med sin son utan telefon, då känner hon att hon är i nuet. Snart väntar också en lång och välbehövlig semester till Ghana med hela familjen.
Ibland känner Asabea Britton press att leverera i sina olika yrkesroller. För att varva ner umgås hon med sin son utan telefon, då känner hon att hon är i nuet. Snart väntar också en lång och välbehövlig semester till Ghana med hela familjen. Bild: Eva Edsjö

Barnmorskor är den yrkesgrupp där flest är nöjda med sitt arbete, enligt Arbetsmiljöundersökningen som SCB gjorde 2015. I den konstateras även ett samband mellan nöjdhet och att uppleva sitt arbete som meningsfullt.

– Man kommer ju nära i det här yrket, vad man än väljer att jobba med som barnmorska så möter man en person i en väldigt viktig tid i livet, en känslig och skör tid, vare sig det är under graviditeten eller om man ­jobbar med abort eller klimakteriefrågor, säger Asabea.

ANNONS

Det är tydligt att hennes stora intresse faktiskt är hennes jobb, även om hon själv tycker att det låter tråkigt. Drivkraften bakom allt hon gör bottnar alltjämt i att själv lära sig mer, och att förmedla det vidare.

Rädda för barnafödande

– Det är en underbar känsla att känna att det man gör är viktigt och att man hjälper personer. Att svara på frågor och ha den interaktionen med människor som jag har, dels i mitt vanliga jobb och på sociala medier. Om jag och mitt konto kan vara en källa till att vissa får en bättre upplevelse så är det fantastiskt.

Jag visade min tvååriga systerdotter min förlossningsfilm och hon tyckte att det var jättekul.

Enligt Asabea är många rädda för att föda barn. Flera skriver till henne om att de känner obehag inför att tappa kontrollen och att det är läskigt att vara i en så utsatt situation. För henne bidrog just kunskap och ­efterforskning till att hon personligen inte kände någon rädsla alls när sonen föddes. Men få som föder barn är utbildade barnmorskor. Det är en av anledningarna till att hon menar att alla borde ha sett en förlossningsfilm.

LÄS MER:Mikaela vill lyfta tabun kring förlossningsdepression

– Det är en så stor grej med att vara människa, alla har varit med om en förlossning på ett eller annat sätt. Jag la upp en serie bilder på barn som var med när deras syskon skulle födas. Många kommenterade positivt, men lika många menade att det var hemskt och att barnet skulle bli traumatiserat. Jag känner tvärtom, att det borde normaliseras. Det här är ingenting läskigt eller farligt. Man föder barn, komplikationer kan absolut ske, men jag tycker att det är viktigt att man gör det till något mindre främmande, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Jag visade min tvååriga systerdotter min förlossningsfilm och hon tyckte att det var jättekul. Jag tror bara att det kommer vara nyttigt för henne i framtiden att ha sett den. Om barn märker att vi tycker att det är normalt så kommer de ju också tycka det. Får man se en förlossningsfilm i tonåren har man nog redan fått en bild av graviditet och sex, så jag tycker att man ska få se det tidigare. Jag kommer absolut att visa filmen för min son tidigare än så.

Hur känns det att folk kallar dig folkbildare?

– En folkbildare är väl en som utbildar folket, så det gör jag väl på ett sätt. Jag vet inte vem som började kalla mig det, men inte mig emot. Det är fint, säger hon och tillägger:

– Det skulle vara kul om andra barnmorskor med ­olika inriktningar också gick ut och delade med sig av sina kunskaper. Till exempel om man jobbar med abort. En av våra främsta doktorer i endometrios har ett konto på Instagram som är superbra och jag vill se mer sådant, inte minst inom vårdyrken. Om man är intresserad av någonting och kan mycket, varför inte dela med sig så att fler kan lära sig.

ANNONS

LÄS MER:Forskaren: För stort fokus på teknik vid förlossningen

Tre förebilder

Mamma Hannah Akuffo Britton:

"Min mamma är en förebild för att hon är en av de hårdast arbetande personerna jag känner, den resa hon har gjort från att ha fötts som det elfte och sista barnet till mina morföräldrar under ganska enkla förhållanden i Ghana till där hon är i dag: professor, gammal sommarpratare, världens bästa mamma och mormor, för att bara nämna några saker, är otroligt inspirerande."

Storasystrarna Elizabeth och Opokua Britton:

"Jag är väldigt mycket lillasyster, på gott och ont, så mina storasystrar har alltid varit några jag sett upp till och det har förstärkts ännu mer sedan både de och jag har fått barn. Jag är så imponerad av hur de har tagit sig an föräldraskapet och ser upp till dem som mammor väldigt mycket."

Tre saker få vet om barnafödande enligt Asabea Britton:

1: ”Att man öppnat sig tio centimeter betyder inte att det är dags att krysta, bebisen ska också tränga ner mot bäckenbotten och det kan ta några timmar.”

2: ”Det är inte förbjudet att föda i vatten i Sverige, som många tror, och allt fler kliniker erbjuder det på grund av dess många fördelar.”

3: ”Det enda som det finns starkt vetenskapligt stöd för när det gäller att minska risken för vaginala bristningar är varma våta kompresser mot mellan­gården under krystfasen. Men mycket av de förebyggande åtgärder barnmorskor använder sig av handlar om att åstadkomma ett långsamt framfödande precis när bebisen är på väg ut, det är anledningen till att man ibland blir ombedd att andas och inte trycka på under de sista värkarna.”

LÄS MER:Vicky har fött tre barn hemma

ANNONS