Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Började måla vid 80 års ålder - nu ställer hon ut sin konst

Plötsligt började Else Gram att måla tavlor i akvarell. Det är två år sedan och överraskade till och med henne själv, som inte hade fått till en tavla de första åttio åren i livet.

Nu hänger en del av hennes alster på väggarna i Café Sköna Bönor och vittnar om 82-åringens höga produktivitet. Hon har valt ut 42 tavlor av ett betydligt större antal, som hon producerat sedan "kallelsen" till att bli konstnär infann sig.

– Jag vet inte varför jag började måla. Det bara blev så, att jag kände att jag ville pröva och det passade mig, säger Else Gram när hon ska försöka berätta om in konst.

– Jag har inga förutbestämda bildmotiv utan de kommer till lite när som helst. Även när man är äldre vill man ha en sysselsättning och då prövar jag akvarellmålning i några år, säger hon, som egentligen är en danska som bott i många år med sin familj i Norge och som numera har slagit sig ner i Strömstad.

I sitt yrkesliv var hon bland annat under många år specialistsjuksköterska inom psykiatrin i Norge. Men det får man ingen koppling till när man ser hennes tavlor i den nu aktuella konstutställningen. Tavlorna visar bland annat djur, växter och natur.

Café Sköna Bönor är ett relativt nyöppnat vegankafé som drivs av Marie Kristiansen och Anna Karlsson på Oslovägen i Strömstad.

– Vi vill erbjuda både sund mat och konst i olika former till Strömstadsborna och andra besökare. Här i huset finns också andra verksamheter, berättar Marie Kristiansen.

Under vernissagen på lördagens eftermiddag underhöll Anna Karlsson publiken med gitarr och sång.

Strömstadskonstnären Else Gram målar gärna med framträdande färger i motiven.

– Jag vet aldrig så noga i förväg vad nästa tavla ska ha för motiv. Det bara kommer, säger Else Gram. Utställningen hänger i två månader.