Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alice är det mest populära flicknamnet i fyra regioner – men i Västra Götaland är Alma etta. Arkivbild. Bild: Christina Blom
Alice är det mest populära flicknamnet i fyra regioner – men i Västra Götaland är Alma etta. Arkivbild. Bild: Christina Blom

Alice mest populärt för flickor – Hugo för pojkar

Alice fortsätter att vara Sveriges mest populära flicknamn. Namnet toppar listan av tilltalsnamn på nyfödda flickor för sjätte året i följd. För pojkar är det Noah som gäller för andra året i rad, meddelar Statistiska Centralbyrån (SCB).

Namnet Alice gavs till 706 flickor i Sverige under 2021, visar ny statistik från SCB.

– Alice har funnits med på topp tio-listan varje år sedan 2005 och toppat den tio gånger. Det är utan tvekan det populäraste flicknamnet de senaste tio åren, säger Ann-Marie Persson, statistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Men även tvåan på listan har länge varit mycket populärt: 681 flickor fick namnet Maja under 2021.

– Maja har funnits med på topp tio-listan nästan alla år sedan 2000 och toppat den tre gånger.

På tredje plats hamnar en liten bubblare: 674 flickor fick namnet Vera, som för ett år sedan kom på 13:e plats.

Namnet har funnits med på topp tio-listan för pojkar de senaste sex åren

Bland pojkarna blev Noah det vanligaste namnet under 2021, precis som året före. 745 pojkar fick det som tilltalsnamn.

– Noah har också varit populärt i flera år nu. Namnet har funnits med på topp tio-listan för pojkar de senaste sex åren, säger Ann-Marie Persson.

På andra plats för pojkarna hamnar ett namn som blivit en riktig långkörare: 726 pojkar fick namnet William.

– William har varit med på topp tio-listan alla år sedan 1999 och toppat den åtta gånger.

På tredje plats placerar sig Liam, som gavs till 683 pojkar. Även Liam har varit populärt länge – namnet har årligen hamnat på topp tio-listan sedan 2010.

I Västra Götalandsregionen var Alma det mest populära flicknamnet 2021 – 132 nyfödda flickor fick det namnet. För pojkarna var det vanligaste namnet Hugo, med 135 nyfödda pojkar.

Alba har aldrig tidigare hamnat på topp hundra-listan men kommer nu på 51:a plats

Bland de hundra mest populära flicknamnen förra året var Alba det som ökade allra mest i popularitet. Det gavs till 247 nyfödda flickor.

– Det är mer än dubbelt så många som året före. Alba har aldrig tidigare hamnat på topp hundra-listan men kommer nu på 51:a plats, säger Ann-Marie Persson.

På pojkarnas topp hundra-lista har det tillkommit ett namn: Aston. Men det namn på listan som ökar mest i popularitet sedan 2020 är Ted, som gavs till 265 pojkar förra året och klättrar från 94:e till 55:e plats.

– De mest populära namnen i länen är ofta samma som i hela riket. Alice är till exempel det populäraste flicknamnet i fyra län. Noah är det vanligaste pojknamnet i två län, medan Lucas är vanligast i fyra län, säger Ann-Marie Persson.