Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Peter Lundgren (SD) intervjuas av Aftonbladet inför onsdagskvällens debatt med andra EU-kandidater på ett Stockholmshotell.

Förundersökning mot SD:s toppkandidat

En förundersökning gällande sexuellt ofredande har inletts mot Peter Lundgren, förstanamn på Sverigedemokraternas lista till EU-parlamentsvalet.

- Jag har precis påbörjat förundersökningen. Vi måste höra personer och gå igenom materialet, det tar en stund, säger chefsåklagare Maria Sterup vid särskilda åklagarkammaren till Expressen.

Peter Lundgren ska ha polisanmälts av en privatperson under tisdagen, enligt tidningen.

Bakgrunden är Expressens avslöjande om att Lundgren ska ha gjort närmanden mot en kvinnlig partikamrat på ett partiarrangemang förra året.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson säger till P4 Jönköping att han välkomnar åklagarens beslut:

- I grunden kan jag väl tycka att det är bra trots allt. Att det inte är media, inte Peters politiska motståndare och inte heller hans politiska kollegor som ska utreda det här, om det nu ska utredas. Då är det bättre att rättsvårdande myndigheter får ta en titt på det. Men just det förändrar inte mitt förtroende för Peter och hans fortsatta gärning i Europaparlamentet.

Efter avslöjandet publicerade Sverigedemokraterna en film där Peter Lundgren talar med den kvinnliga partikamraten om händelsen. Lundgren säger där att han betedde sig tölpigt, och att han var en "dumbom". Kvinnan själv beskriver händelsen som en jobbig situation, men säger i filmen att händelsen är utagerad.