Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En ficklampa med för höga halter kemikalier.

Förbjudna kemikalier i många gratisvaror

Gratis reklamvaror som cykellampor och hörlurar kan innehålla allt för höga halter av förbjudna kemikalier. Kemikalieinspektionen har genomfört en granskning och hittade oegentligheter i var sjätte vara.

- Det kan vara bra att fundera på om du verkligen behöver den där gratisvaran som erbjuds, säger Camilla Westlund, inspektör på Kemikalieinspektionen.

I tillsynsprojektet har myndigheten kontrollerat varor från 47 företag. Det rör sig om företag som säljer varor vidare till andra företag, som i sin tur sätter sin logga på varan och delar ut den gratis. Camilla Westlund berättar att man valde att främst titta på småelektronik av den billigare sorten. Det är en typ av vara där det ofta finns brister.

- Vi har bland annat undersökt ficklampor, cykellampor, reflexer, fodral till surfplattor och väskor i plast.

Förbjudna kemikalier i var sjätte vara

I 17 av de 47 granskade företagen hittades varor med otillåtna halter av förbjudna kemikalier. De vanligaste förbjudna ämnena var bly och klorparaffiner, en typ av klorerat kolväte. Varorna får inte innehålla mer än 0,1 procent bly, men som mest hittades 83 procent.

- Om man råkar ha en vara hemma som innehåller för mycket bly så är det ofarligt så länge man inte kommer i direktkontakt med blyet. Den primära oron är snarare att det sedan kan komma ut i naturen, säger Camilla Westlund.

Tänk en extra gång

Hon poängterar att det är företagen som bär det stora ansvaret för att gratisvarorna följer reglerna kring kemikalier. Men också som konsument kan man hjälpa till, säger Camilla Westlund.

- Om du är på en mässa där det delas ut en mängd varor bör du tänka en extra gång. Det kan vara bra att fundera på om du verkligen behöver den där gratisvaran som erbjuds. Gör du inte det så jag tycker jag inte att du ska ta emot den.

Myndigheten har anmält eller kommer att anmäla de 17 företag som inte följde reglerna för misstänkta miljöbrott.