Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På fredag röstar riksdagen om S-ledaren Stefan Löfven som statsminister.

Extraval rycker närmare

När riksdagen på fredag röstar om Stefan Löfven (S) som statsminister tas ytterligare ett steg mot extraval. Talmannen Andreas Norlén utesluter inte ännu en statsministeromröstning före jul.

Som väntat föreslog talmannen att riksdagen ska få rösta om S-ledaren som statsminister. Men Centern och Liberalerna har redan meddelat att de tänker rösta nej sedan försöken att få till ett blocköverskridande samarbete misslyckats. Därmed ser Stefan Löfven och hans rödgröna regering ut att få mer än hälften av rösterna mot sig, och Löfven väljer själv att inte ens närvara i riksdagen.

Enligt hans pressekreterare stannar han på EU-toppmötet i Bryssel.

Om – eller snarare när – Löfven röstas ned kommer talmannen att ha nya samtal med partiledarna för att se vad som är en rimlig väg framåt. Han kommer då att ha avverkat två av fyra möjliga försök innan han måste utlysa extraval. Något han anser vore ett misslyckande.

- Det är viktigt att vi försöker samla oss för att hitta en lösning, säger Andreas Norlén.

Kan skada förtroende

Han tror att förtroendet för politiken kan skadas av den utdragna regeringsprocessen, men ännu mer om det blir extraval.

- Jag tror att det finns den typen av reaktioner bland allmänheten. Jag tycker att man också ser det i vissa opinionsmätningar, säger Norlén.

- Det illustrerar att det är viktigt att vi alla i den här processen gör allt vi kan för att Sverige ska få en ny regering.

Tidigare har riksdagen röstat nej till Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister. Och det finns inget som hindrar att han föreslås igen, enligt Norlén. Talmannen utesluter inte heller att det kan bli ytterligare en statsministeromröstning före jul.

Viktig tågordning

Andreas Norlén medger att den partiledare som föreslås i en eventuell fjärde och sista statsministeromröstning kan ha en fördel.

- Om det blir en fjärde omröstning så är det antingen den personen som blir vald eller också blir det extraval, säger Norlén.

- Det gör naturligtvis att jag måste fundera väldigt noga om det här skulle drivas till en fjärde omröstning. Vi har ju ännu inte genomfört den andra än, men om det skulle drivas dit så måste jag väldigt noga överväga vem den kandidaten skulle vara.

På frågan om hur dagens budgetbeslut påverkar regeringsbildningen framöver svarar Norlén:

- Det är en komplikation.

Han kommer i sina samtal med partiledarna efter fredagens omröstning att fråga dem hur de ser på budgetutfallet i förhållande till regeringsbildningen.

Löfven accepterar

S-ledaren Stefan Löfven var inte med på pressträffen där Norlén föreslog honom som statsminister. I en skriftlig kommentar till TT skriver Löfven att han accepterar att nomineras.

"Jag beklagar att de besked som de andra riksdagspartierna hittills har gett innebär att talmannens förslag inte heller den här gången ser ut att gå igenom. Men det är viktigt att processen går vidare så att Sverige så snart som möjligt kan få en regering på plats", skriver han.