Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Extraval kan hållas den 7 april. Arkivbild.

Extraval kan hållas den 7 april

Valmyndigheten rekommenderar att ett eventuellt extraval hålls söndagen den 7 april. Kostnaden beräknas bli 346 miljoner kronor.

Myndighetens kanslichef Anna Nyqvist informerade på torsdagen riksdagens talman Andreas Norlén om när ett extraval tidigast skulle kunna hållas.

"Min förhoppning är att vi inom en snar framtid kommer att ha en ny regering på plats, men om partierna inte agerar på ett sätt som gör att en statsminister kan väljas, är det viktigt för mig att ha en beredskap för att kunna fastställa datum för ett extra val", säger talmannen i en skriftlig kommentar.

Valmyndighetens bedömning är att förberedelserna kräver minst två och en halv månad mellan beslut om valdag och valdagen.

Enligt grundlagen ska extraval hållas inom tre månader efter att riksdagen röstat ned talmannens fjärde förslag till ny statsminister. En eventuell fjärde omröstning är planerad till den 23 januari.

Stora risker

- Skälet att inte vänta de tre månaderna är att vi ser stora risker med att ha röstning till Europaparlamentsvalet i gång samtidigt som röstning till extravalet, säger Nyqvist.

Sverige håller val till EU-parlamentet den 26 maj, men brevröstningen startar redan den 11 april.

- För att minimera riskerna för sammanblandning så ska röstningen till extravalet vara avslutat innan röstningen till Europaparlamentet börjar, säger Nyqvist.

Valmyndigheten rekommenderar också att regeringen efter en eventuellt misslyckad fjärde statsministeromröstning, omedelbart fattar beslut om en annan färg på valsedeln än vit. Orsaken är att valsedlarna till Europaparlamentsvalet också är vita.

Stor tidspress

"Riskerna för sammanblandning av valsedlar för de olika valen minskar avsevärt om valsedlarna har olika färg", skriver Valmyndigheten i sin rekommendation.

I underlaget till talmannen står också att ett extraval den 7 april kommer att "innebära en mycket stor press på samtliga inblandade aktörer". Till exempel måste partierna ha anmält sina kandidater redan den 6 februari, eftersom ett extraval är ett nytt val.

Från Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna säger man att man inte har några problem med de tiderna.

För Valmyndigheten är den största utmaningen att hinna skicka ut brevröstningsmaterial och valsedlar till ambassaderna för att utlandssvenskar ska kunna rösta. Utlandsröstkort ska skickas ut den 14 februari och utlandsmyndigheternas röstmottagning öppnar den 18 mars, enligt planen.

Något billigare

Men valsedlarna kan inte produceras innan partierna anmält sitt deltagande, vilket ska ha skett senast den 8 mars.

- Det är en kedja som är väldigt, väldigt tidskritisk, säger Nyqvist.

Valmyndigheten bedömer kostnaderna för ett extraval som genomförs den 7 april till 346 miljoner kronor. Det är något mindre än det ordinarie valet i höstas. Då genomfördes även val till kommuner och landsting.

Om det blir ett extraval, så handlar det bara om val till riksdagen.

I de 346 miljoner kronorna ingår inte partiernas kostnader för valkampanjer.