Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Riktigt dåliga opinionssiffror kan påverka om Kristdemokraterna får stödröster i valet eller inte bedömer en statsvetare. Arkivbild.

Expert: Stödröstarna kan svika KD

Den rekorddåliga noteringen för Kristdemokraterna i SCB-undersökningen kan få till och med stödröstarna att tveka. Risken är att rösten blir helt bortkastad, säger statsvetaren Folke Johansson.

Kristdemokraterna har vid flera riksdagsval varit beroende av stödröster. Men efter tisdagens dystra siffror från SCB där partiet tappade ytterligare och endast fick 2,9 procent kan stödröstarna välja att rösta på sitt förstahandsval i stället, enligt Folke Johansson, professorn i statsvetenskap.

- Det finns en avsevärd risk att Kristdemokraterna missar riksdagsspärren. Den bild man får är ju att det är långt kvar till gränsen. Och det gör att många av dem som funderar på att stödrösta funderar över om det är en bortkastad röst eller ej, säger han.

Om Kristdemokraterna skulle åka ur skulle det inte bara vara ett stort nederlag för partiet utan för hela Alliansen. Och att de andra partierna i Alliansen skulle råda väljarna att inte lägga sin röst på Kristdemokraterna är uteslutet.

- Det går inte, då spräcker de samarbetet för tid och evighet. Kristdemokraterna har gått upp och ner tidigare och skulle kunna komma tillbaka, säger Folke Johansson.

Om Kristdemokraterna skulle misslyckas att ta sig in i riksdagen så är det dock flertalet röster som annars troligtvis skulle hamna hos Alliansen som går om intet.

- Missar Kristdemokraterna riksdagsspärren drar det även ner möjligheterna för Alliansen att som block dra ihop en rimlig storlek, säger Folke Johansson.