Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande

Expert om företagens klimatinsatser: För lite

De tre företag i Sverige som släpper ut mest koldioxid försöker få ner dem – och det är bra, tycker Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl. Men det är för lite och kommer för sent, anser hon.

SSAB, Cementa och Preemraff är de företag som släpper ut mest koldioxid i Sverige – sammantaget nästan lika mycket som alla personbilar i landet.

Företagen anser att de jobbar på för att minska sina utsläpp och hävdar också att deras verksamheter är klimateffektivare än många konkurrenters.

- Oavsett var utsläppen sker så måste de vara nere på noll år 2050. Omställningen behöver ske snabbt, säger Johanna Sandahl.

Visst är företagens satsningar lovvärda, men de räcker inte, tycker hon.

- Det är för lite och går för långsamt. SSAB:s satsning på att slippa utsläppen kommer för sent, och Cementa satsar på att lagra koldioxid. Men den tekniken finns inte ännu.

Det är så klart bättre att vara klimatsmart i sin verksamhet, men det förutsätter att det som produceras då verkligen ersätter annan produktion som genererar mer utsläpp, förklarar hon.

- Men så sker inte, säger hon.

Preem, som nu vill bygga ut anläggningen i Lysekil för att producera ännu mer raffinerad olja är ett steg i helt fel riktning, tycker hon.

- Det är att gå in i en återvändsgränd. Vi behöver komma ned på noll i utsläpp, det som de gör nu innebär en fördubbling av utsläppen. Men satsningen på biobränsle är i alla fall en teknik för framtiden, säger Johanna Sandahl.