Volvo Cars och DiDi Autonomous Driving satsar på självkörande taxibilar

Volvo Cars inleder ett samarbete med kinesiska DiDi Chuxing för att tillverka en testflotta med självkörande bilar. Tanken är att dessa så småningom ska användas för taxiverksamhet.

ANNONS
|

Det är ett avtal mellan Volvo Cars och DiDi Chuxings division för självkörande fordon, DiDi Autonomous Driving, som man hoppas ska resultera i självkörande taxibilar för DiDis nätverk.

Volvo Cars kommer att leverera själva bilarna, av modellen XC90, och de båda bolagen kommer att samarbeta med att integrera hårdvara och programvara för att göra bilarna självkörande, enligt ett pressmeddelande.

Bilmodellens backup-system och säkerhetsfunktioner, i kombination med DiDi Autonomous Drivings funktioner för autonom körning, ska göra det möjligt att använda bilarna för taxiverksamhet.

LÄS MER:Jessica Span om Volvo Cars framtid

Volvo Cars XC90 har använts som självkörande taxis

Och det skulle inte bli första gången. Redan under 2020 använde DiDi Volvos XC90 under ett testprogram för självkörande taxis i Shanghai. Inom vissa områden i Shanghai kunde personer då boka självkörande taxis som övervakades av säkerhetsförare och tekniker.

ANNONS

– Vårt strategiska samarbete med DiDi Autonomous bekräftar vår ambition att vara en prioriterad samarbetspartner för världens ledande taxibolag. DiDis växande förarlösa taxiprogram tillsammans med våra säkra bilar är den perfekta kombinationen för att vinna kundernas förtroende för självkörande åkning, säger Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, i en skriftlig kommentar.

LÄS MER:Källor: Volvo Cars-ägda Polestar kan gå till börsen

Tror på självkörande elbilar i framtida städer

Bob Zhang, vd för DiDi Autonomous Driving, kommenterar också samarbetet:

– Vi tror att delade nätverk av självkörande elbilar kommer att bli ett viktigt inslag i den framtida stadens transportsystem för att kunna nå högsta möjliga säkerhet och hållbarhet. Detta är skälet till att vi bygger ut våra samarbeten med ledande företag inom den globala fordonsindustrin, säger han i en skriftlig kommentar, och fortsätter:

– DiDi Gemini, vår nya hårdvaruplattform för självkörning, innehåller kritiska förbättringar utifrån våra testkörningar med passagerare i Shanghai. Med Volvo Cars ledarskap inom fordonssäkerhet ser vi nu fram emot att nå nya milstolpar på färden mot självkörande transporttjänster.

DiDi Chuxing är en av världens största plattformar för transportteknik, som förutom taxiverksamhet bland annat sysslar med tjänster för privatbilar, samåkning, buss, cyklar och elcyklar. Bolaget är baserat i Kina och är verksamma i Asien och Stillahavsområdet samt Latinamerika, Afrika och Ryssland.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS