Ericssons vd Börje Ekholm samt bolagets styrelse och ledning nekas ansvarsfrihet efter den misstänkta muthärvan i Irak.
Ericssons vd Börje Ekholm samt bolagets styrelse och ledning nekas ansvarsfrihet efter den misstänkta muthärvan i Irak. Bild: Jessica Gow

Ericssons ledning nekas ansvarsfrihet

Ericssons ledning, styrelse och vd nekas ansvarsfrihet efter den misstänkta muthärvan i Irak. Det bekräftas på bolagets digitala årsstämma.

ANNONS
|

Redan innan årsstämman hade över 10 procent av aktieägarna tillkännagivit att de skulle neka vd:n Björn Ekholm och hela eller delar av styrelsen ansvarsfrihet. 10 procent är det som krävs för att ansvarsfrihet ska kunna nekas. Bland de större ägarna som röstade emot återfinns Swedbank Robur, Cevian, Nordea Fonder, Första AP-fonden och Folksam.

I praktiken innebär ett nekande av ansvarsfrihet att de berörda kan stämmas av ägarna för den skada de åsamkat bolaget.

Trots den nekande ansvarsfriheten kommer Ericssons styrelse att sitta kvar.

Misstänks ha betalat mutor till IS

Det var i slutet av februari som det internationella journalistnätverket ICIJ avslöjade att anställda på Ericsson varit i kontakt med terrororganisationen IS för att få tillstånd att jobba i det IS-kontrollerade området i Irak. Bolaget ska även ha betalat terrorgruppen för att få smuggla in utrustning i området.

ANNONS

Avslöjandet om mutorna samt Ericssons bristfälliga kommunikation om vad som hänt i ärendet är bakgrunden till varför de nu nekas ansvarsfrihet. När bolaget fått frågor om den misstänkta muthärvan har man nämligen återkommande avböjt att kommentera. Den enda mediekommentar de har givit är i Dagens Industri.

– Vad vi ser är att man har köpt transportvägar igenom områden som har kontrollerats av terroristorganisationer, inklusive ISIS. Vi har inte med de möjligheter vi har kunnat fastställa vem som är den slutgiltiga mottagaren av de här betalningarna sa, Börje Ekholm till DI i februari.

LÄS MER:Efter IS-mutor – Ericsson står inför unik situation

LÄS MER:UG söker svar från Ericssons vd via annons

ANNONS