Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Lars-Peter Lindh, Ingela Ling-Vannerus och Ivan Dahlstrand är nöjda och glada över att dopträdet är på plats i Grebbestads kyrka. Ivan har utformat trädet efter Ingelas önskemål, medan Lars-Peter har hjälpt till att nita ihop trädets olika sektioner.

Dopträd på plats i Grebbestads kyrka

Kyrkan i Grebbestad har nyligen utsmyckats. Ett vackert dopträd i smidesjärn pryder nu ena sidan av altaret.

Under ledning av smeden Ivan Dahlstrand har ett vackert dopträdet i smidesjärn kommit på plats i Grebbestads kyrka. Tanken med ett dopträd är unik; kyrkorna i norra Bohuslän saknar något liknande och även runtom i Sverige är dopträden sällsynta.

– Jag har funderat på den här idén sedan jag började som präst i Grebbestad förra året, och jag är så glad att trädet nu äntligen är på plats, säger komminister Ingela Ling-Vannerus som tagit initiativet till trädet och visat skisser för Ivan Dahlstrand, smed från Krokstrand.

Hennes tanke är, att för varje barn som döps, ska en liten duva hängas upp i trädet. Kyrkan kommer även att anordna en fest varje år vid Marie Bebådelsedag, där barnen med sina föräldrar bjuds in för att hämta sin duva.

Ivan Dahlstrand är glad att ha fått förtroendet av kyrkan. Under drygt tre sommarveckor har han arbetat med trädet.

– Det är väldigt roligt att få göra något för kyrkan, det är ju här som många av de finaste konstverken finns. Dessutom är det en öppen och offentlig plats där alla kan ta del av trädet, säger han.

Närmast för Dahlstrand väntar tillverkning av ett liknande träd för Tanums kyrka.