Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Partiledare Stefan Löfven talar under Socialdemokraternas valvaka på Färgfabriken i Stockholm.

Dött lopp mellan blocken

Det är nästan dött lopp mellan blocken när över 5 000 av 6 000 valdistrikt räknats. Moderaterna verkar kunna behålla platsen som näst största parti.

Kampen om regeringsmakten ser ut att bli den rysare alla förväntat sig. När över 5 000 av 6 000 distrikt räknats så leder de tre rödgröna partierna med 40,6 procent över Allianspartiernas 40,2 procent.

Socialdemokraterna ser ut att gå något bättre än väntat och ligger på 28,2 procent.

Moderaterna verkar kunna behålla positionen som näst största parti trots att Sverigedemokraterna går fram kraftigt. M har när över 5 000 distrikt räknats 19,7 procent och SD 17,7 procent.

Steg under kvällen

För både S och M blev siffrorna under kvällen allt bättre jämfört med SVT:s vallokalsundersökning som presenterades redan vid 20-tiden. Redan då gick Moderaterna ut och krävde statsminister Stefan Löfvens (S) avgång, trots att det då var dött lopp mellan blocken.

- Det man kan se baserat på de siffror vi sett, det är att Stefan Löfven ska avgå. Det är mycket enkelt, vår grundlag säger att om det finns oklarhet om en regering har stöd i invald riksdag, då ska regering och statsminister avgå, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer till TT.

Han syftar här på hur grundlagsutredningen tolkat de nya bestämmelserna i grundlagen.

Ingen får majoritet

Socialdemokraternas 28,2 procent efter över 5000 distrikt räknade är visserligen en tillbaka gång från valet 2014, men bättre än vad många i S hoppats på.

Näringsminister Mikael Damberg (S) avvisade Moderaternas krav på att Löfven ska avgå och Alliansen bilda regering.

- Det vore väldigt märkligt för svenska folket om de rödgröna blir större, sade han i SVT.

Många av storstadsdistrikten räknas dock sent och S brukar då tappa något. Typiska storstadspartier är MP, L och M.

Ingen av de två blocken skulle få majoritet om mätningen blir valresultatet. Sverigedemokraterna är som väntat vågmästare.

Näst största parti

Partisekreterare Richard Jomshof (SD) hade tidigt på kvällen hopp om att SD skulle kunna kommer över 20 procent när väl alla rösterna räknats.

- Att bli näst största parti är psykologiskt viktigt. Då blir vi största oppositionsparti om Stefan Löfven sitter kvar, sade SD:s partisekreterare Richard Jomshof till SVT.

Två partier som går riktigt bra är Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. KD får 6,4 procent och V har 8 procent så här långt.

- Vänsterpartiet har gjort en fantastisk valrörelse, det finns en vänstervåg bland unga, säger partiets partisekretare Aron Etzler i SVT.

Nervöst för MP

Kristdemokraterna har länge varit uträknade och de senaste åren legat klart under riksdagsspärren på 4 procent.

- Det känns bra. Förklaringen är att vi har ett stort vårdsvek i Sverige och KD har presenterat en ny sjukvårdspolitik och en partiledare som är grymt bra, säger KD:s partisekreterare Acko Ankarberg Johansson till SVT.

Centerpartiet går också bra och får så här långt 8,6 procent.

- Om det står sig tror jag orsaken är vår kombination av medmänsklighet och ordning och reda. Och Annie Lööfs starka ledarskap, säger partisekreteraren Michael Arthursson.

En nagelbitare

Liberalerna ligger på 5,5 procent.

För Miljöpartiet har kvällen varit en nagelbitare. När drygt 5 000 distrikt räknats hamnar partiet precis över riksdagsspärren med 4,4 procent.

MP:s språkrör gjorde sitt bästa för att peppa partimedlemmarna på valvakan.

- Vi är stolta, vi har gjort en fantastisk valrörelse, sade språkröret Isabella Lövin.

- Vi vet att det finns bara ett miljöparti. Vi ger inte upp.