Därför kan läxhjälp hjälpa barn att må bättre

Med målet att hjälpa fler unga få behörighet till gymnasiet samarbetar Länsförsäkringars med den icke vinstdrivande stiftelsen Läxhjälpen.

|

Att klara av skolarbetet är en skyddsfaktor mot psykisk ohälsa, skriver Bris i sin årsrapport för 2020. Samma år lämnade nästan 16 500 barn grundskolan utan behörighet till gymnasiet vilket motsvarar nästan en femtedel av Sveriges niondeklassare. En siffra som är mer aktuell än någonsin när högstadieskolorna i januari 2021 införde distansundervisning på grund av pandemin. För många barn har stängda skolor lett till stress över studier, mindre kontakt med lärare, minskade sociala relationer och en vardag med helt nya utmaningar. Dessutom har skolornas förmåga att ställa om till den nya verkligheten varierat i landet och bidragit till att barn har fått olika förutsättningar beroende på var man bor.

Länsförsäkringar har under flera år arbetat med att skapa bättre förutsättningar för barn och unga genom olika initiativ som hanterat bland annat näthat och perfektionshets i sociala medier. 2015 inledde Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän ett samarbete med Läxhjälpen, en icke vinstdrivande stiftelse där utvalda universitets- och högskolestudenter hjälper och stöttar högstadieelever i sitt skolarbete. Eleverna får stöd i ett långsiktigt och strukturerat läxhjälpsprogram, två gånger i veckan. Programmet sker i skolans lokaler eller i digital form, i de fall där skolan gått över till distansutbildning. Och nu väljer Länsförsäkringar att öka sitt engagemang i stiftelsen.

EXTERN LÄNK: Samhällsengagemang - Länsförsäkringar

– En stor andel elever går varje år ut grundskolan utan gymnasiebehörighet, vilket leder till en ökad risk för att hamna i olika typer av utanförskap med tillhörande faktorer som bland annat psykisk ohälsa. Att gå vidare till gymnasiet är en avgörande faktor för att både ta sig vidare till högre studier och till arbetslivet, säger Alexander Rosenberg, partnerskaps- och insamlingschef på Läxhjälpen.

Målet är att fler unga ska få behörighet till gymnasiet och kunna möta framtiden med stärkt självförtroende och bättre chanser till fortsatta studier och jobb.

– Tack vare det långsiktiga stödet från Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän kan Läxhjälpen varje år hjälpa elever att inte bara nå gymnasiebehörighet utan också få ett ökat självförtroende, framtidstro och inspiration till fortsatta studier. Stödet är väldigt uppskattat och bidrar till att vi tillsammans kan verka för att alla elever ska ha förutsättningar att klara skolan och skapa sin egen framtid, säger Alexander Rosenberg.

Vi har bestämt oss för att vara med och skapa en hållbar utveckling i vårt område. Genom vårt samarbete med Läxhjälpen bidrar vi till att fler ungdomar i Västsverige får fullständiga grundskolebetyg. Det ökar deras chanser till fortsatta studier och att de får jobb och klarar sig i samhället.