Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor inför sitt hösttal i Stockholm.

Busch Thor: Kom hem till Alliansen

Ebba Busch Thor kritiserar Centerpartiet och Liberalerna för att sedan valet ha fokuserat alltför mycket på den egna framtoningen.

Utan att nämna dem vid namn gick KD-ledaren Ebba Busch Thor hårt åt allianskollegorna C och L i sitt hösttal på KD:s partifullmäktige.

- För mig är det obegripligt att man kan avstå från att rösta för den politik som man anser skulle göra vårt land bättre. Enbart för att det finns andra partier som röstar likadant, säger Bush Thor.

Gör man så, hävdar hon, sätter man bilden av sig själva före medborgarna och sitt eget uppdrag.

- Det är inte ledarskap, säger Busch Thor.

Vidöppen famn

Det verkar dock inte som att KD-ledaren har givit upp hoppet om att samla Alliansen igen, främst om en borgerlig budget med M och KD före jul.

- Här finns en vidöppen famn: Kom hem till Alliansen, vi är redo att presentera en gemensam borgerlig reservation, säger hon.

Busch Thor hävdar att vi lever i en politisk brytningstid som erbjuder stora möjligheter för Kristdemokraterna. Det visade sig inte minst i valet, där låga förväntningar vändes till framgång och ökat väljarstöd.

- Vi kan göra något som vare sig socialism eller liberalism kan göra. Vi kan erbjuda ett framåtblickande och värderingsburet alternativ till gårdagens politik. Som ser personer, som ser hela människan, säger hon.

Tre områden

Hon listar särskilt tre områden där Kristdemokraterna kan komma med något nytt. Det handlar om integrationspolitik, politik som tar sikte på att skapa goda livsvillkor i hela landet samt familje- och jämställdhetspolitiken.

- Om feminism ska vara rörelsen för jämställdhet, ja då behöver vi verkligen en ny feminism, en som ser kvinnors behov, säger hon och hävdar att dagens politik inte uppfyller det.

Busch Thor går in på partiets EU-politik inför att KD:s partifullmäktige under dagen ska spika listan med kandidaterna som ska leda partiet i EU-valet i maj. Listan toppas av Sara Skyttedal och David Lega, med kommunalrådsposter från Linköping och Göteborg i bagaget.

EU klåfingrigt

Ebba Busch Thor menar att EU ofta går långt bortom det egentliga uppdraget i klåfingrighet.

- Därför låter vi kristdemokrater ofta som nej-sägare i EU-sammanhang, säger hon.

KD vill, framhåller hon, ha ett "smalt och spetsigt EU", ett som koncentrerar sig på handel, miljö- och klimatfrågor och gemensamt arbete för att bevara fred.