Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Brålanda lamslogs efter bombhot

Nationella bombskyddet kallades på torsdagen till en adress i centrala Brålanda efter larm om en skarpladdad sprängladdning. Ingen person är misstänkt för gärningen.

Det var strax efter klockan 13 som polisen fick in larmet om ett misstänkt föremål på en privat tomt i centrala Brålanda. Senare under dagen, vid 17-tiden, tillkallades Nationella bombskyddet. Även fyra polispatruller kom till platsen, tillsammans med ambulans och räddningstjänst i beredskap.

 – Vi har fått in ett tips från en privatperson om att de är en skarpladdad sprängladdning, sa Jacob Hellåker, jourhavande förundersökningsledare på polisen i Trollhättan, vid 17-tiden. 

Det ska handla om någon form av paket, på ett halvt kilo, som hittats i en fastighet där en äldre man bor, rapporterade Anna-Maria Holmgren, TTELA:s reporter på plats.

–  Brålandastyrkan med fem personer och yttre befäl är på plats. Vi är vid en brytpunkt vid Rasta och samverkar med polisen. Vi är redo i fall det skulle smälla och börja brinna. Polisen styr insatsen och det ska gälla en misstänkt bomb, sa Peter Grönros, inre befäl hos Närf vid 17-tiden.

– Tågtrafiken kommer eventuellt spärras av för det ligger i närheten av järnvägen, men det är Nationella bombskyddet som får avgöra det och om det behöver spärras av överhuvudtaget, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson i Region Väst.

Vid 17.30 är läget detsamma, polispatrullerna är på plats för att säkra området vid inväntan av Nationella bombskyddet.

– Vid det här tillfället har man gjort den bedömningen att det kan röra sig om ett farligt föremål och vidtar vissa åtgärder. Våra polispatruller ser till så att tredje person håller sig på avstånd och i säkerhet. Nationella bombskyddet får sedan gå in och styra insatsen vidare, säger Jacob Hellåker.

Polisen har upprättat en anmälan om försök till allmänfarlig ödeläggelse. Det ska inte finnas något riktat personhot i anslutning till bomben.

Strax före klockan 18 spärrade man av området. Avspärrningen var på cirka 100 gånger 100 meter.

– Bombskyddet har gått in just nu för att undersöka paketet, säger TTELA:s Anna-Maria Holmgren strax efter klockan 18.

Vid 18.20 rapporterar polisen att ingen privatperson är drabbad eller har evakuerats.

– Men det är lite stopp i tågtrafiken eftersom det ligger inom avspärrningen. Vad det är för föremål och hur stort överlåter vi till bombgruppen att analysera, säger Jakob Hellåker.

Polisen har också informerat boende i intilliggande fastigheter om att hålla fönster stängda och ska inte stå nära fönstren om de är hemma.

Vid 18.40 rapporterar TTELA:s utsände att paketet är ute i det fria och att man nu håller på att röntga det.

– Det betraktas fortfarande som skarpladdat, säger Anna-Maria Holmgren.

Polisen har ännu ingen misstänkt för gärningen. Boende i fastigheten, ett fristående hus, är i alla fall inte misstänkt.

Enligt uppgift ska polisen ha varit i området för ett annat ärende tidigare under torsdagen, vid 13-tiden och då påträffat paketet. Då bestämde man sig för att tillkalla bombgruppen.

Vid 19.15 meddelade polisen att föremålet var säkrat, men man valde att hålla fortsatt avspärrat, eftersom det fanns en risk att paketet detonerade. Man började sedan spårsäkra paketet i hopp om att ledas till den misstänkte.

Strax därefter släpptes tågtrafiken på igen och Räddningstjänsten lämnade platsen.

Vid 19.30 meddelade Tommy Nyman, presstalesman på Region Väst, att faran är över och att avspärrningarna hävs:

– Nationella har tagit hand om föremålet och tar det nu till ett särskilt ställe för att fastställa vad det kan handla om. Brottsrubriceringen om försök till allmänfarlig ödeläggelse ligger kvar.

Agneta Gabrielsson bor i området och var på väg ut med hunden när hon fick höra om bomben. 
– Det är kusligt och skrämmande. Men man är inte förvånad. Jag känner mig inte trygg när jag ska gå här med hunden om kvällarna. Brålanda har blivit ett stökigt samhälle, säger hon.