Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Viktig signal till Skolsverige: Förutsättningarna för en förstatligad skola ska utredas. Arkivbild.

"Blir jubel i landets lärarkår"

I utkastet till fyrpartiöverenskommelse finns en formulering som tas emot med glädje bland lärar- och rektorsföreträdare. Det handlar om att utreda förutsättningarna för en förstatligad skola.

- Det kommer att jublas bland landets lärare och skolledare, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund, är helt säker.

I utkastet till sakpolitisk överenskommelse skriver de fyra partierna: "Ett beslutsunderlag som kan skapa förutsättningar för statligt huvudmannaskap för skolan tas fram." Det handlar alltså om att utreda frågan, vilket är en viktig signal till Skolsverige.

Nyheten förvånar LR-basen – men inte så mycket som den hade gjort några år tidigare.

- Det förvånar mig lite, för alla fyra partierna har inte talat på det här sättet. Men, å andra sidan, har fler och fler talat om ökad statlig närvaro i skolan, säger hon.

Drivit frågan

LR har drivit frågan i många år, och sett sig ha stöd främst av Liberalerna. Och faktum är att staten, under flera regeringar, bit för bit ökat sin styrning och kontroll av skolan. Det har skett genom bland annat om införandet av lärarlegitimation, karriärsteg för lärare och statlig finansiering av lönepåslag till lärare. Inte minst Pisa-bedrövelsen – då svensk skola visade påtagligt sämre resultat – fick fart på diskussionen. Skolkommissionen som tillsattes lade flera förslag om ökad statlig närvaro i skolan. Skolkommissionen leddes för övrigt inledningsvis av gymnasieministern i övergångsregeringen, dåvarande Skolverkschefen Anna Ekström.

"Enorm resursbrist"

Också Matz Nilsson, Skolledarförbundets ordförande, är positiv.

- Det är bra att det nu finns ett skarpt förslag i stället för att bara fortsätta diskutera. Inte minst med tanke på att SKL signalerar enorm resursbrist ute i landets kommuner. Vi ser att staten måste ta ett större ansvar, säger han.

"Ansvarsfördelningen mellan huvudmännen, staten och professionen är i dag inte tydlig och det går ut över lärare och skolledare. Vi ser stora behov av att detta utreds ordentligt och den statliga styrningen vässas", säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Men vad kan ett förstatligande egentligen innebära rent praktiskt? Åsa Fahlén tror att Skolkommissionens förslag om en starkare styrning av skolans finansiering ligger närmast till hands.

- Den föreslog att pengarna fortfarande går via kommunen men ändå tydligare styrt efter ett nationellt socioekonomiskt index. Det fanns också ett förslag om ett sektorsbidrag där pengarna går direkt ut till skolorna, säger Åsa Fahlén.