Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christer Björkman firar 100 arenashower i Leksand.

Björkman firar 100 arenashower: Mäktigt

Lördagens deltävling i Leksand är inte vilken som helst. Programmet blir det hundrade sedan Melodifestivalen blev en kringresande arenaturné för snart 20 år sedan.

Efter millennieskiftet var SVT:s trotjänare Melodifestivalen på dekis och i stort behov av en make-over. De ansvariga ställdes inför ett val. Antingen skala ner tävlingen – eller att göra tvärt om, att göra den större och längre.

Det blev större. 18 år, flera tittarrekord och otaliga hockeylador senare firar Melodifestivalgeneralen Christer Björkman 100 shower.

- Det är mäktigt, det är offentligt många. Det är overkligt också att åren har gått så fort. Vi är nio personer i produktionen som varit med på alla 100, säger han.

"Annat än ett tv-program"

Han tror att formatet med deltävlingar har hur vi ser på Melodifestivalen i grunden.

- Nu har det blivit något annat än ett tv-program – en institution, nästan på gränsen till en högtid. Folk har traditioner och rutiner kring hur man tittar på Melodifestivalen.

Men om turnén rullar vidare med samma styrka efter att han går i pension vill Björkman inte sia om.

- Allting har ju ett slut. Jag har två år kvar och då har jag gjort 20 år med den här festivalen. Sedan får vi se vad nästa generation hittar på. Det blir spännande att följa som åskådare, säger han.

"Blir väldigt tomt"

Samtidigt menar somliga att det blir för mycket varje år, och röster brukar höjas för att göra tävlingen mindre igen.

- Jag kan förstå att man tycker så. Så tänker jag ibland när det är idrott som pågår. Ibland kan man undra hur långt ett fotbolls-VM kan vara egentligen. Men när det är över blir det väldigt tomt, säger Björkman.

TT: Har du någon deltävling du minns särskilt?

- Man kommer ihåg de problemfyllda, som när ljudet i arenan försvann helt vid andra chansen i Nyköping. Men också vissa tävlingsresultat. Som i Göteborg 2007 när den största artisten The Ark gick till final tillsammans med den minst kända artisten Marie Lindberg. Det var en tv-procents dröm.