Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det preliminära valresultatet blev inte klart under onsdagen. Arkivbild.

Bara ett mandat skiljer blocken åt

Valrysaren fortsätter. Mandatet som hoppar mellan Sverigesdemokraterna och Centerpartiet har återigen tagits av C under den pågående räkningen av utlandsröster och sena förtidsröster. Det visar hur tajt det är, nu skiljer bara ett mandat mellan blocken, men det är många röster kvar att räkna.

I måndags tog SD ett mandat från C sedan en felräkning uppmärksammats. Då skiljde det bara sju röster till SD:s fördel. Och med den nya vallagen på plats så spelar det ingen roll var, i vilken valkrets, som rösterna trillar in för mandatfördelningen.

- Det är totalsumman för hela riket som spelar roll för slutfördelningen. Därför är det ännu mer anmärkningsvärt att det var så liten skillnad som sju röster, säger Svante Linusson, matematikprofessor på KTH och tidigare expert åt Valprövningsnämnden.

Men det är långt kvar. Än så länge har bara cirka 50 000 röster av de uppskattningsvis runt 200 000 så kallade onsdagsrösterna räknats. Och nu har Centerpartiet 31 mandat medan Sverigedemokraterna har 62 sedan man tappat det sista till just C.

Valresultatet hittills är så jämnt att det nu bara skiljer ett mandat mellan de rödgröna partierna och allianspartierna, till de senares nackdel.

Samtidigt har Miljöpartiet höjt sin röstandel aningen, från 4,3 till 4,4 procent, men det har inte gett något utslag i mandatfördelningen.

På onsdagen dök nya uppgifter upp om drygt 1 100 felregistrerade röster, från valdistriktet NÖ Väsby i Höganäs kommun. Rösterna i regionvalet hamnade i riksdagsvalets räkning, men enligt Valmyndigheten påverkar det inte resultatet.

Inte troligt

Men trots allt, baserat på tidigare val är det fortfarande inte troligt att de sent räknade rösterna kommer att kasta om mandatfördelningen mellan blocken i tillräcklig utsträckning, enligt förhandstipsen från Svante Linusson, däremot inom blocken.

Samtidigt som de sista rösterna räknas pågår en total omräkning av samtliga röster, vilket alltid sker. Det slutgiltiga valresultatet väntas vara klart först på fredag.

Den 25 september öppnar riksdagen. Men redan dagen före ska ledamöterna välja talman och vice talmän för perioden 2018–2022. Partigrupperna nominerar kandidater. Praxis har sedan 1982 varit att talmannen väljs från det största partiet i den grupp som har majoritet.

Måste avgå

Om Stefan Löfven sitter kvar ska riksdagen rösta om det senast två veckor efter att den nyvalda riksdagen har samlats. Talmannen bestämmer exakt tidpunkt. Alliansen har gått ut med att man kommer att rösta emot Löfven som statsminister.

Om fler än hälften av riksdagens ledamöter röstar nej måste Löfven avgå.

Om det skulle ske, så är det talmannens ansvar att ta fram förslag till ny statsminister. Om en statsministerkandidat inte godkänns – vilket aldrig inträffat – görs ett nytt försök. Sammanlagt kan talmannen lägga fyra förslag. Om inget av förslagen godkänns ska extraval hållas inom tre månader.