Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius tillbakavisar uppgifterna om att hon återvänder till institutionen. Arkivbild.

Avhoppade ledamöterna: Återvänder inte

De tre avhoppade ledamöterna Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark tänker inte delta i arbetet i Svenska Akademien. Det slår de fast efter uppgifter om att de återvänder till sina stolar.

På torsdagen meddelade avhoppade ledamoten Kjell Espmark att han, Danius och Englund tillfälligt återvänder till Svenska Akademien för att institutionen ska kunna välja in nya ledamöter.

Men de planerar inte att delta i Akademiens arbete.

"Det har i svenska medier framställts som att vi tre återvänder till arbetet i Svenska Akademien. Det är felaktigt. Vi kan möjligen – möjligen – delta i viktigare omröstningar", skriver de i ett gemensamt uttalande.

Sara Danius tillbakavisar även uppgifterna på Facebook.

"För närvarande har jag inga planer i den vägen", skriver hon.

Inga sammankomster

Samtidigt förtydligar Peter Englund sin roll. Han slår fast att återkomsten bara går ut på att Akademien ska kunna välja in nya medlemmar, vilket kräver minst tolv ledamöter.

"Jag har för närvarande inga planer på att återvända till arbetet i Svenska Akademien, och kommer ej delta i några sammankomster", skriver han i ett mejl till TT.

"Dock önskar jag att spela en konstruktiv roll i återuppbygget av denna institution. Detta innebär att jag MÖJLIGEN kommer att lägga röster i de stundande invalen av nya ledamöter", fortsätter han.

"Deltar i återuppbyggnad"

Även Kjell Espmark uppgav på torsdagen att det inte handlar om något regelrätt återkomst för avhopparna.

- Det innebär närmast att vi kommer att delta i återinvalen av nya ledamöter. Att tala om att vi återvänder till Akademien blir såtillvida snett, det som det är frågan om är att vi på detta begränsade sätt deltar i återuppbyggnaden, sade han till TT.

De tre ledamöterna lämnade arbetet i våras, men gav inte upp sina stolar. De har tidigare sagt att de är beredda att hjälpa den krisande Akademien, men mot kravet att ledamoten Horace Engdahl lämnar sin stol.

Sara Danius sade i sitt sommarprogram den 18 augusti att hon var beredd att träda in i en "räddningsoperation" för institutionen.

Svenska Akademien håller sitt första sammanträde för hösten den 6 september.