Debattören Kent Berg skriver i en kommentar till Stefan Edmans krönika att han oroas av ”fanatiska förespråkare för vindkraft”.
Debattören Kent Berg skriver i en kommentar till Stefan Edmans krönika att han oroas av ”fanatiska förespråkare för vindkraft”. Bild: Jakob Simonson

Visionen om ett klimatsmart samhälle resulterar i motsatsen

Debattören Kent Berg skriver i en kommentar till Stefan Edmans krönika att han oroas av ”fanatiska förespråkare för vindkraft”.

ANNONS
|

Stefan Edman tycker att vi ska förstå innebörden i klimatkrisen. Det är gans­ka mycket begärt, till och med av forskare som arbetar på heltid med klimatfrågor, och jag ifrågasätter på allvar om Stefan Edman själv inser vidden av klimatkrisen.

LÄS MER:Solklart vilket block som har bäst klimatpolitik

Anledningen till att jag ifrågasätter Stefans insikter är att han tycks tro att absolut motstånd mot kärnkraft respektive kravlöst accepterande av vindkraft – allt i Sverige – ska fixa klimatproblemen. Så om väljarna röstar som Stefan tycker, så kommer klimatet att bli mycket bättre? Vilka forskare stödjer den uppfattningen? Sveriges satsning på vindkraft har hittills resulterat i att det oljeeldade kraftverket i Karlshamn går med full effekt redan under sommaren. Och det är bra för klimatet? Stefan får gärna förklara det. Gärna långsamt och tydligt.

ANNONS

Jag har verkligen respekt för människor som är intresserade av och engagerade i frågor som handlar om vårt klimat, men när frågan mer eller mindre kidnappas av fanatiska förespråkare för vindkraft, så blir jag oroad. Den absolut största andelen av alla utsläpp av koldioxid i världen kommer från produktion av elektrisk energi i koleldade kraftverk. Så när tusentals vindkraftverk runt om i Sverige inte producerar någon elektricitet – var får vi energin ifrån? Jo, vi köper den där den produceras, och just nu, när jag skriver detta håller Tyskland på att återstarta gamla, pensionerade kolkraftverk. Därifrån, eller från Polen eller andra länder som producerar el med kol. Men det tycks inte spela någon roll. Bara koldioxiden släpps ut någon annanstans.

Så faktum är, att Stefan Edmans vision om ett mer klimatsmart samhälle resulterar i sin raka motsats. För det är inte klimatet som är viktigast för det politiska block som Stefan hyllar, utan att till varje pris bygga ut vindkraften. Oavsett dess dagligen bevisade förmåga att inte producera när den behövs som mest.

Kent Berg

pensionerad civilingenjör

ANNONS