Gunilla Håkansson, chefredaktör för Strömstads Tidning.
Gunilla Håkansson, chefredaktör för Strömstads Tidning.

Vi journalister måste tänka mer jämställt

I dag är det Internationella kvinnodagen. Ibland hörs argument för att dagen skulle vara onödig, eftersom jämställdheten har kommit så långt, inte minst i Sverige. Men tittar vi på siffror är den tesen lätt att motbevisa.

ANNONS
LocationStrömstad|

I Strömstads kommun var till exempel fortfarande 57 procent av personer i chefsställning män, i Tanum 58 procent år 2019 enligt Statistiska centralbyrån.

Ännu mer talande är siffrorna för vem av föräldrarna som tar ut föräldraledigheten. Förra året togs 25,5 procent av dagarna ut av papporna i Strömstad, siffran för Tanums pappor var något högre men ändå bara 29,4 procent av dagarna det året.

I Strömstads kommunstyrelse sitter sju män och fyra kvinnor på ordinarie poster – det innebär att 64 procent är män och i Tanum är förhållandet exakt det samma.

Strömstads kvinnor har 83 procent av lönen som männen har, i Tanum 79,6 procent. Det är långt till jämställdhet mellan män och kvinnor, hur man än vänder och vrider på det.

ANNONS

Hur går det då för oss själva, här på Strömstads Tidning? Det går så där, kan vi väl erkänna. Redaktionen består av tre kvinnor och tre män, det är ju en bra grund kan man tycka. Men av våra inloggade läsare är 57 procent män och bara 43 procent kvinnor. Bland icke inloggade är det dock 50–50.

Självklart ska vårt mål vara att visa samhället som det egentligen är, med hälften kvinnor och hälften män

Tittar vi på vilka som omnämns i våra texter och finns med på våra bilder i tidningen blir det inte bättre, tvärtom. Vi har ett verktyg som hjälper oss att mäta fördelningen och det säger att av dem som vi skrivit om och fotograferat 2021-2022 är 59 procent män och 37 procent kvinnor, resten okända. Det är en tydlig snedfördelning.

Nu skulle man kunna skylla på att det är så samhället ser ut. Med en sådan manlig övervikt bland politikerna och chefer så blir det lätt de som får uttala sig och göra sina röster hörda. Men det håller inte, självklart ska vårt mål vara att visa samhället som det egentligen är, med hälften kvinnor och hälften män. Och det vi gjort hittills duger inte. Vi måste bli bättre på att ge kvinnor utrymme i våra spalter.

I dag manifesterar vi denna strävan i Strömstads Tidnings pappersutgåva, genom att undvika att publicera bilder på män, till fördel för kvinnor. Det kommer hjälpa upp statistiken lite, men självklart måste vi sträva efter jämställdhet varje dag.

ANNONS

Hjälp oss genom att tipsa oss om intressanta kvinnor som förtjänar att synas och höras! Tillsammans kan vi göra världen lite mer jämställd.

ANNONS