Västtrafiks höjning måste ifrågasättas

Den 5 januari höjde Västtrafik biljettpriserna då intäkterna minskat. Men problemet är att fuskåkandet har ökat - något som Västtrafik själv medverkat till, menar debattören Christer Wilhelmsson.

ANNONS

Den 5 januari höjde Västtrafik priserna. Höjningen är 2.8 procent. För dem som reser mycket och har Regionen Runt höjs priset med 3.1 procent.

Nu måste vi som gör rätt för oss börja reagera på detta.

Västtrafik har infört ett system där du inte behöver stämpla och inte heller betala för din resa. Detta system har alltså förtroendevalda politiker beslutat. Tåg- och busspersonal blir hotade för att de säger till resenären att betala. De har förmodligen varit i Göteborg och lärt sig att man behöver inte göra rätt för sig. I Bohusläningen den 28 september skriver Egon Frid (V) att trafiken bör utvecklas i stället för att jaga fuskåkare. Denne Egon Frid sitter i kollektivtrafiknämnden och gör ett sådant uttalande. Det är skrämmande vilken syn han har på oss som gör rätt för sig. För att utveckla trafiken måste man ha intäkter. Detta begriper tydligen inte Egon Frid.

ANNONS

Jag åkte med ett tåg mot Mariestad mellan Göteborg och Herrljunga. Där var två kontrollanter. När tågvärden kollat biljetterna började kontrollanterna att kolla biljetterna igen. Vilken inställning och nonchalans till tågvärdens jobb. I Alingsås kom det på två kontrollanter som åkte med som passagerare. Jag gick av i Herrljunga så jag vet inte hur långt de åkte. I vilket fall som helst åkte det fyra kontrollanter med på tåget. Är det så de arbetar?

Västtrafik säger att resandet har ökat, men inte intäkterna. Tackar för det, du behöver inte stämpla och betala om du inte vill.

Det går en omfattande nattrafik som inte är dyrare att åka med än om man reser på dagen. Detta trots att det är dyrare med trafik på natten. Västtrafik kör en omfattande parallelltrafik med tåg och buss på vissa sträckor. De som jobbar inom kollektivtrafiken arbetar mycket helger och då borde så många som möjligt vara lediga på juldagen. I stället kör man nattrafik mellan juldagen och annandagen. Det heter att hemvändarna ska ut och festa. Vilket stolleri! Om man kommer hem och vill träffa bekanta ska man väl träffas under ordnande förhållande. Då daltas det i stället med krogägarna och det här klientelet som ska på krogen.

ANNONS

Alla denna nattrafik som är delvis skattesubventionerad får vi skattebetalare vara med och betala. Det är inte personalen man värna om utan krogägarna och det klientelet som springer på krogen. Politikerna i Västtrafik har sett till att fuskåkandet har ökat katastrofalt. Inte ens i Stockholm kan du slippa betala när du reser kollektivt. Västtrafiks styrelse bör ställa sina platser till förfogande.

Trött på detta stolleri

Christer Wilhelmsson

ANNONS