Sven Moosberg, Jour Strömstad, vill att kommunen ställer tydliga krav som definierar ett försvarligt och tillgängligt medicinskt utbud på Strömstads sjukhus.
Sven Moosberg, Jour Strömstad, vill att kommunen ställer tydliga krav som definierar ett försvarligt och tillgängligt medicinskt utbud på Strömstads sjukhus. Bild: Linda Smith

Debatt: Vart leder vägen vidare?

Sven Moosberg, Jour Strömstad, vill att kommunen ställer tydliga krav som definierar ett försvarligt och tillgängligt medicinskt utbud på Strömstads sjukhus.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I ett väl genomfört protestmöte den 10 december gällande avvecklingen av Strömstads sjukhus kunde Kent Hansson glädja oss med att han hade fått lugnande besked av den tillträdande regionledningen. Inom kort väntar ett möte med regionstyrelsen med syfte att utveckla vårdutbudet på lokalplanet. För att undgå att resultatet blir som vid en rad tidigare möten med regionen där man efter mötet kunnat konstatera att ” vi hade en bra dialog, men fick inga löften” är tiden nu inne för att ställa konkreta krav!

LÄS MER:Regionens sjukhusplan i Håby kan skrotas: ”Fått kalla fötter”

Enligt min uppfattning är det avgörande att man ställer konkreta krav som definierar ett försvarligt och tillgängligt medicinskt utbud som skapar trygghet och reducerar antalet besök och väntetider på Näl.

ANNONS

Jour Strömstad utarbetade i sin tid en konkret kravspecifikation i samförstånd med ledande personer i regionens administration. Vi bidrar gärna igen!

Vårdutbudet på sjukhuset i Strömstad kommer att förloras och efterhand försvinna

Efter två misslyckade upphandlingar har regionen sagt att en ny tillrättalagd upphandling kommer att utarbetas och genomföras under 2023. Det är avgörande att detta verkligen sker och att sjukhuset inte slutar som en restpost i Nu-sjukvårdssystemet, ett system som inte önskar att driva sjukhuset.

Man behöver faktiskt inte vara särskilt påläst för att konstatera att vårdutbudet på sjukhuset i Strömstad kommer att förloras och efterhand försvinna! Denna uppfattning delas fullt ut i Bäckefors för sjukhuset där.

Och om man skulle vara bekymrad för ”vinster i vården” kan det i kontrollerade former vara ett bra alternativ till ett ohämmat bruk av skattemedel i en omfattande byråkrati och det finns också lösningar där kommunen själv tar ansvaret för att utveckla vårdlösningar på sjukhuset. Lösningar som är valda i de kommuner där regionen är införstådd med det. En sådan lösning presenterades vid ett möte med majoriteten av de politiska partierna den 16 mars. Ett löfte från en av Strömstads egna representanter i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden om att både sjukhusfrågan och rehabbassängen skulle ordna sig på bästa sätt fick dock ett flertal att vilja vänta och se.

ANNONS

Det är alltså inte självklart att man kan lita på att regionen löser Strömstads problem oavsett vilken politisk majoritet som styr. Kanske är tiden inne att vi bestämmer vår egen sjukvårds framtid?

Det är fullt möjligt om bara våra politiker vill det!

Sven Moosberg

Jour Strömstad

LÄS MER:Tog ställning för det omdiskuterade sjukhusförslaget

LÄS MER:Mia Öster kallar till protestmöte: ”Blev så jävla arg”

ANNONS