Varg i Stjärnarp utanför Halmstad. Arkivbild.
Varg i Stjärnarp utanför Halmstad. Arkivbild. Bild: Jörgen Ahlström

Malin Lernfelt: Vargen kommer, äntligen!

Vargen kommer, vargen kommer! Ja, den gör faktiskt det. I den senaste räkningen fanns det 450 vargar i Sverige och de söker sig i allt högre grad söderut. I Västra Götaland har nya revir bildats och det verkar inte annat än att bohusläningarna framöver får vänja sig vid att ha gråben runt knuten.

ANNONS
|

Häromdagen berättade Lysekilsbon Eva Loodh hur hon satt ute när hon fick syn på en varg en bit ifrån sitt hus. ”Jag tittade bort mot vår stora åker och där lunkade den på helt fridfullt. Sen såg jag hur den närmade sig vårt håll och balkongen där jag satt. Det var en mäktig och spännande upplevelse” sade Loodh.

LÄS MER:Vargexperten efter iakttagelserna i Bohuslän: ”Bygger på okunskap”

Hon var till skillnad från många andra som träffar på varg inte rädd. ”Jag har jobbat i skogen i mitt vuxna liv och jag har aldrig varit rädd, utan har stor respekt och ödmjukhet inför vilda djur. För mig var det bara mäktigt att se hur fint han rörde sig över åkern”.

ANNONS

Ett förståeligt skäl till oro är dock det som finns hos djurägare

Alla reagerar dock inte positivt. På många av de platser där vargen flyttat in är oron och ilskan stor. Detta trots att ingen vild varg attackerat människor i Sverige på hundratals år. Vargar undviker tvärtom människor så gott det går och ofta hinner man inte ens uppfatta att det finns en varg i närheten eftersom den redan hört och känt lukten av människa och gått i rakt motsatt håll.

Ett förståeligt skäl till oro är dock det som finns hos djurägare. Det är till exempel inte ovanligt att vargar river får som går ute. Det kan innebära stora förluster, både ekonomiskt och i arbetad tid. Samtidigt finns det möjlighet att få ersättning för de djur som skadas eller dödas.

Som djurägare har man också ett ansvar för att sätta upp rovdjursstängsel och skydda sina djur. Att djurägarna i Fyrstadsområdet inte varit tvungna att göra det i samma omfattning tidigare, då större rovdjur som varg varit ovanliga i vår del av landet, gör att flera djurägare kan stå inför relativt stora investeringar. Men även där finns det ersättning att söka.

En annan risk nu när vargen kommit västerut är att jaga med lös hund. Då kan jakthunden stöta på en varg och det kan sluta olyckligt. Dock skadas jakthundar i mycket större omfattning av fordon än av vargar, så om något kanske ilskan och oron primärt skulle riktas dit.

ANNONS

Vargen är en naturlig del av skogen och samspelar i ekosystemet med andra djur

I grunden handlar vargfrågan om att ta ansvar för den svenska faunan och hur vi vill att den ska se ut i dag och i framtiden. Vi människor måste vara beredda att kompromissa och dela med oss av naturen. Vargen är en naturlig del av skogen och samspelar i ekosystemet med andra djur. Dess existens gynnar många andra arter och bidrar till balans mellan växter, växtätare och rovdjur. Vår plats i toppen av näringskedjan ger inte heller människor rätt att utrota andra levande varelser. Gör vi det riskerar det dessutom förr eller senare att slå tillbaka på oss själva.

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) har påtalat att han och regeringen vill se en kraftig minskning av vargstammen i Sverige. Det är ett märkligt uttalande givet hur liten vargstam Sverige har i förhållande till ytan och i jämförelse med andra länder. Vargen är dessutom fridlyst av en anledning.

I stället för att bli arg eller bli rädd när vargen vandrar in i Västsverige är det klokaste att göra som Eva i Lysekil, och se det som mäktigt och spännande. Vargen kommer! Hurra för det!

ANNONS