Marielle Alvdal, Fi Strömstad.
Marielle Alvdal, Fi Strömstad. Bild: Pressbild

Varför lämnar hon inte bara?

Marielle Alvdal (Fi): Många som pratar om mäns våld mot kvinnor anklagar offret i stället för att lägga skulden där den hör hemma.

ANNONS
LocationStrömstad||

Både män och kvinnor kan utsättas för våld. Den vanligaste formen av våld i nära relation har en man som förövare och en kvinna som offer. Enligt rapporter drabbas var femte kvinna någon gång i livet.

Många som pratar om mäns våld mot kvinnor anklagar offret - “varför lämnar hon inte bara?” - i stället för att lägga skulden där den hör hemma: hos honom som väljer att hota, trycka ner, begränsa livet för och kanske slå henne. Med Nina Rungs ord: “Varför går inte han som tycker att hon är så äcklig, vidrig och ovärd att älska?”.

Det vore kanske lättare att lämna om effekten av att söka hjälp var att samhället trodde på kvinnan, hon fick hjälp och förövaren fälldes för sina brott. Tyvärr är det inte det vanligaste scenariot. Våldet tenderar dessutom att eskalera när kvinnan bestämmer sig för att lämna. Cirka 15 kvinnor mördas årligen av en partner eller ett ex.

ANNONS

Han kan fortsätta att hota kvinnan direkt eller indirekt; dyka upp där hon jobbar eller veckohandlar - eller rent av flytta in på hennes gata

“Eftervåld” är något som händer efter att relationen är avslutad. Förövaren kan vända omgivningen emot offret genom att anklaga henne för att vara psykiskt sjuk - “mitt galna ex” - eller att påstå att det är hon som utövat våld, när hon egentligen försvarat sig. Han kan fortsätta att hota kvinnan direkt eller indirekt; dyka upp där hon jobbar eller veckohandlar - eller rent av flytta in på hennes gata. Delar de barn och därmed tvingas till umgänge blir situationen ofta ännu värre.

Han kan “av misstag” undanhålla information eller kallelser från skola och vård, så att kvinnan ser ut att missköta barnets utbildning eller hälsa. Han kan vägra betala för saker som går sönder på hans barnveckor eller vägra dela på kostnaden för kläder. Han kan låta bli att skriva på för adressändring eller skolbyte eller göra falskanmälningar till Försäkringskassan om bostadsbidrag eller VAB.

Många låter sig manipuleras av förövaren, som ofta är både trevlig och välfungerande

Idag utförs många vårdnadsutredningar av personer som inte alltid har hört talas om begreppet eftervåld - “våld i nära relation” blev trots allt en obligatorisk kurs för socionomer först 2017. Många låter sig manipuleras av förövaren, som ofta är både trevlig och välfungerande; de ser bara den charmiga mannen som överöste kvinnan med kärlek och blommor i början av förhållandet (och senare efter varje gång han slagit henne). Det var bilder på blommorna - inte blåmärkena - som lades ut på Facebook.

ANNONS

Tyvärr tror många att våld som inte kunnat bevisas i rätten - de flesta former av våld - inte har skett. Men problemet är inte falskanmälningar, utan att offren för våld inte vågar anmäla.

Offren - och förövarna - finns överallt: de är dina grannar, arbetskamrater, vänner och släktingar. Därför vill Feministiskt initiativ:

Att alla som jobbar med våld i nära relation ska få utbildning om eftervåld.

Att alla kommunalt anställda som kommer i kontakt med personer som utsätts för våld i nära relation, dvs. alla kommunalt anställda, utbildas så de översiktligt känner till och kan känna igen eftervåld.

Att resurserna till arbetet med våld i nära relation i Strömstad ska öka.

Marielle Alvdal

Feministiskt initiativ Strömstad

ANNONS