Varför återvänder folk till Strömstad?

Nu startar Strömstads Tidning en artikelserie med fokus på hemvändare. Personer som har vuxit upp i Strömstad, som unga vuxna gett sig i väg för studier eller arbete på annan ort för att sedan återvända till stan.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Vad är det som gör att de flyttar tillbaka? Har pandemin möjliggjort för fler hemvändare att återvända?

Strömstads kommun har som mål att vara 15 000 invånare år 2030. För att nå det målet krävs det att marknadsföra Strömstad som boplats, ett arbete som hänger ihop med frågeställningen vad Strömstad ska vara efter pandemin som tidningen tidigare undersökt i artikelserien ”Vart är vi på väg?”.

Vad är det som lockar med Strömstad och vad kan staden erbjuda som inte storstäderna kan? Är det närheten till hav och natur? Är det en dröm om att slippa storstadens stress och press? Är det uppenbarelsen att ens lön kan räcka till det där drömhuset man inte har råd med i storstaden? Eller är det drömmen om färska räkor till lunch varje dag? Nja, det krävs nog mer än lovord om färska räkor, havet och en marin nationalpark för att en familj ska ta steget och byta stad och liv.

ANNONS

Det måste finnas bostäder och jobb, som kommundirektör Mats Brocker säger i en längre intervju om hur kommunen arbetar för att locka hit både hemvändare och nyinflyttade personer.

Jag är själv en hemvändare som under pandemin valde att lämna Stockholm för min hemstad Strömstad. Valet var ganska enkelt att byta storstad mot småstad. Det var min sambo som är en ”born and raised” – Stockholmare som faktiskt till en början längtade lite mer till Strömstad än vad jag gjorde. Så Strömstad verkar uppenbarligen kunna locka även dem som inte är hemvändare.

I artikelserien kommer ni att kunna läsa om flera familjer och par som valt att lämna storstäder för Strömstad.

Gemensamt för dem alla är att pandemin har möjliggjort att de kan ha kvar sina jobb som de haft i storstäderna men arbeta på distans. En helt ny arbetssituation som gör att de som tidigare inte sett Strömstad som ett alternativ nu kan bo här men ”jobba i Göteborg eller Stockholm” via datorn.

Mäklare i Strömstad berättar om en ”coronatrend” de upplever, där fler hemvändare är på jakt efter större boende. Charlotta Mellander, expert på städer och utveckling, berättar om faktorerna som påverkar inflyttning till en stad (det är mer troligt att ett par återvänder till kvinnans hemort) och kommundirektör Mats Brocker utvecklar sina tankar kring vad Strömstad ska erbjuda för att locka både hemvändare och nyinflyttade till staden.

ANNONS

Trevlig läsning!

LÄS MER: Familjen bytte Stockholm mot Strömstad: ”En flytt hade inte gått innan pandemin”

LÄS MER: Mäklare i Strömstad om hemvändare: ”En coronatrend"

LÄS MER: Adam och Fanny har kvar sina Stockholmsjobb - men bor i Strömstad

LÄS MER: Johan lämnade Göteborg för Strömstad: "Hade inte tänkt att jag skulle flytta tillbaka"

LÄS MER: Experten: "Mer troligt att flytta till kvinnans hemstad"

LÄS MER: Ida och Andreas: ”Storstädernas fördelar stannade upp lite under pandemin”

ANNONS