Sven Moosberg och Stein Rukin i aktionsgruppen Jour Strömstad. Arkivbild.
Sven Moosberg och Stein Rukin i aktionsgruppen Jour Strömstad. Arkivbild. Bild: Jakob Simonson

Varför är regionen rädd för privat drift av sjukhuset?

Jour Strömstad: ”Regionen för en otydlig politik och vi kan inte friskriva oss från känslan att man bortser ifrån Strömstads kommuns sjukvårdsbehov.”

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I tidningen Verdens Gang, VG, ges informationen att Region Värmland har ingått ett avtal med det privata vårdföretaget Aleris i Norge. Syftet med avtalet är att Region Värmland vill reducera sina patientköer, där kvinnors problem prioriteras!

Efter pandemin fanns i Värmland 5 000 människor i patientkön! Avtalet mellan den svenska regionen och Aleris i Oslo blev verksamt i höstas.

Många kvinnor har stått i kö länge och därför började vi med dem. Detta säger hälso- och sjukhusdirektören i Värmland, Lena Gjevert, till VG.

Avtalet kom till genom ett borgerligt initiativ. Inget förändrades för att regionvalet vanns av S, C och V. Ingen polemik partierna emellan.

ANNONS

Vi blev mycket glada över att få möjlighet att köpa hälsovårdstjänster i Norge, säger Fredrik Larsson (M), vice ordförande i region Värmland.

Detta är ett praktexempel på en lösning där man arbetar för folkets välbefinnande och över partigränserna. Så skapar man hållbara lösningar för folkets bästa. Icke minst därför att man även kunde skapa framgång över riksgränsen med broderfolket på andra sidan kölen.

Detta kallas patienten i fokus!

Vad gäller Västra Götalandsregionen, som före och under valet lovade arbeta för samma lösning, har vi, Jour Strömstad överhuvudtaget inte sett något resultat.

Däremot kan vi konstatera att sittande majoritets rädsla för privata lösningar på Strömstad sjukhus, är så starkt framträdande att regionen, som förespråkar besparingar, gav Nu-sjukvården 20 miljoner mer än man ville betala för en privat lösning av driften av Strömstads, Bäckefors och Lysekils sjukhus. Hur rimmar det med besparingsmandatet? Regionen skiljer på utförarens bakgrund, vilket innebär att man ratade ett 20 miljoner billigare alternativ!

Regionen för en otydlig politik och vi kan inte friskriva oss från känslan att man bortser ifrån Strömstads kommuns sjukvårdsbehov och fjärmar sig från kreativa lösningar för våra kommuninnevånare.

Sven Moosberg

Stein Rukin

Jour Strömstad

LÄS MER:Fortsatt mörkläggning om närsjukhusen

LÄS MER:Rödgrön ledning måste ge besked om framtiden för närsjukhusen

ANNONS