Göran Wallo är före detta vd för flera kommunala bolag i Strömstad. Arkivbild.
Göran Wallo är före detta vd för flera kommunala bolag i Strömstad. Arkivbild. Bild: Victoria Sörensen Lund

Debatt: Varför är det alltid mörka moln över Strömstad?

I årets delårsrapport kan man utläsa samma alarmsignaler som varit legio de senaste åren. Men hör och häpna - alla verksamheter och bolagen överträffar budget, skriver insändaren Göran Wallo.

ANNONS

Alla kanske inte vet min bakgrund som kontorschef för två av de större bankkontoren i Handelsbanken. I mitt arbete på banken och som ekonomidirektör för Landstinget i Norrbotten var en av mina uppgifter att läsa årsredovisningar och delårsrapporter. Plöjt mer än 10 000 rapporter så min erfarenhet är gedigen och har gett mig ett vant ”läsöga”. När man läser rapporter som ”lekman” är det svårare att begripa terminologi och se de samband som ett tränat öga upptäcker. Ska därför försöka förklara och rapportera mina insikter på ett mer lättläst sätt.

När kommunen fastställde budget ifjol höst så var alarmsignalerna många och höga, därför gjordes den ”stram”. Kom ihåg att man alltid ska göra en budget utifrån hur man tror att ekonomin kommer att se ut det kommande året, som bygger på prognoser och ju sämre de är, desto felaktigare blir budgeten. Förutom att kommunen har ett mycket bra resultat sedan 7–8 år tillbaka så har man överträffat budget gång på gång. I årets delårsrapport kan man utläsa samma alarmsignaler som varit legio de senaste åren.

ANNONS

Men hör och häpna - alla verksamheter och bolagen överträffar budget med fyra gånger högre resultat, + 16 miljoner för kommunen och + 6 miljoner för bolagen. Det är 22 miljoner mer på fyra månader!

Har ni hört denna typ av larm om kriser som ska komma tidigare?

Detta är en fantastisk prestation av alla verksam­heter. Alla ni som arbetar ute i verksamheterna kan verkligen vara stolta över den prestationen.

I rapporten skriver man även om framtiden och då ska tydligen problemen och krisen uppstå från maj och framåt! Har ni hört denna typ av larm om kriser som ska komma tidigare, som illustrerades med att varna för att “vargen kommer”?

En term som kan vara svårbegriplig är ”nedskrivning” och kan det vara bakom den som vi hittar den omtalade vargen? Innebörden av uttrycket borde kunna vara förklarat i det underlag på drygt 1 700 sidor som politikerna fick. Tror inte att alla förstår innebörd och konsekvenser. I en mycket stark rapport som borde lugna alla Strömstadsbor måste jag nu höja ett varningens finger.

Personligen anser jag att de diffusa förklaringar som levereras hamnar under kategorin ”I Fablernas Värld”

Jag tolkar det som att Strömstadsbyggen kommer att göra ett rejält minus­resultat och detta pga projektet med Magistern. Turerna kring Magistern har skapat oro men ledande politiker har meddelat att det är lugnt. Personligen anser jag att de diffusa förklaringar som levereras hamnar under kategorin ”I Fablernas Värld”. Något om detta som ger medborgare och oppositionspolitiker trovärdig information att reflektera över syns inte i rapporten.

ANNONS

Endast en mening om att bolaget kommer att behöva göra en nedskrivning på 11 miljoner för Magistern. Stämmer det så kommer bolaget att göra ett ordentligt minusresultat, men trots den kompetens jag har beskrivit så är det omöjligt att med trovärdighet uttala sig om detta. En tidsinställd bomb?

Göran Wallo

LÄS MER:Varför ropar politikerna ”vargen kommer”?

ANNONS