Victoria Sörensen Lund : Vårdfrågan i Strömstad ständigt aktuellt – i alla stadier i livet

Förra lördagen startade jag och min kollega Jenny Johansson en artikelserie om förlossningsvården för kvinnor i Strömstad. Diskussioner på redaktionen blev till en idé som sedan blev till intervjuer och reportage.

ANNONS
LocationStrömstad|
|

Hur vanligt är det som kvinna i Strömstad att åka över gränsen för att föda barn? Är det bara avståndet som spelar in? Hur många svenska barn föds på Kalnes varje år, och hur många Strömstadsbor arbetar på sjukhuset?

Det är frågor som vi under artikelserien har haft som mål att bena ut. Det är det som gör det så lyxigt att vara journalist. Man får en inblick i något som för en själv kan vara outforskad mark. Frågor kan bli till svar, och teorier om något kan bevisas eller motbevisas genom journalistiskt arbete.

Förra veckan publicerades första delen i artikelserien, då fick ni läsa om Strömstadsbon Daniella som födde sitt första barn på Kalnes. Hon valde sjukhuset på norska sidan till största del på grund av närheten. Jämfört med Näl så är restiden kortare. Barnmorskorna på Mödravårdscentralen i Strömstad berättade att många av de gravida som skriver in sig i Strömstad sedan väljer att föda i Norge (50-70 procent).

ANNONS

Vårdfrågan i Strömstad är ständigt aktuell. Avståndet till närmsta akutsjukhus i Sverige för Strömstadsborna är 11 mil.

Enligt en sammanställning som Dagens Nyheter har gjort har hälften av landets förlossningskliniker försvunnit sedan 1970-talet. Strömstads förlossningsavdelning på Strömstads sjukhus stängde 1970. I Västerbotten har förlossningsavdelningen på Lycksele lasarett stängt, och för vissa gravida kvinnor i regionen innebär det Umeå eller Skellefteå som närmsta sjukhus för att föda barn. Det kan betyda en resväg på över fyra timmar för de berörda.

DN skriver vidare om en studie som menar att riskerna för mamma och barn ökar ju längre resväg man har till förlossning. Risken för allvarliga konsekvenser ökar redan vid 30 minuters restid. Om man har mer än en timmes restid till sjukhus är risken att barnet föds vid vägkanten fem gånger så stor.

Så frågan om vårdutbud för Strömstadsbor berör, oavsett var i livet man befinner sig.

Jag och Jenny fick nyligen själva hoppa in i redaktionsbilen och köra de drygt 40 minuterna över Svinesundsbron in till sjukhuset i Norge för att hälsa på de två barnmorskorna Elisabeth och Annika. Där fick vi en inblick i hur det är att vara svensk barnmorska på ett stort norskt sjukhus.

Tanken som slog mig, och antagligen även Jenny, var vilket roligt jobb man har som ger en möjligheten att kika in hos andra människors yrke och liv.

ANNONS

I kommande delar får ni läsa om ytterligare en Strömstadsbo som lockas av arbete på andra sidan gränsen, då hon studerar till barnmorska och blickar mot ett yrkesliv i Norge. Vi kommer också belysa en kvinnas starka berättelse om när det inte går som planerat, och dess konsekvenser inför framtida förlossningar.

Tack till er som tipsar och ställer upp och berättar era historier och ger oss en inblick i era liv, det är det som gör mitt jobb både roligt och viktigt. Hoppas ni fortsätter läsa artikelserien.

LÄS MER: Daniella, 35, födde barn på Kalnes: ”Näl var inget alternativ”

LÄS MER: Merparten av Strömstads gravida väljer att föda på Kalnes

ANNONS