”Bakom varje utsatt kvinna finns även ofta barn”, skriver Marie Edvinsson Kristiansen och Emma Lundgren, Moderaterna Strömstad.
”Bakom varje utsatt kvinna finns även ofta barn”, skriver Marie Edvinsson Kristiansen och Emma Lundgren, Moderaterna Strömstad. Bild: Cissi Welin

Våld är många kvinnors vardag i Sverige

Marie Edvinsson Kristiansen (M) och Emma Lundgren (M): ”Grattis Strömstad på Internationella kvinno­dagen. Ett jämställt samhälle fyllt av våld!”

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Moderaterna välkomnar varmt att arbetet mot våld i nära relationer ska stärkas i de nya medborgarlöftena mellan polis och kommun i Strömstad.

Våld är många kvinnors vardag i Sverige, så vanlig att vi inte ens lyfter huvudet när vi läser om det. Mörkertalet är enormt och det ökar. Hur ser då verkligheten ut för att nämna något? Enligt Roks uppger 42 procent av alla kvinnor och tjejer att de utsatts för våld innan sin 15-årsdag. 24 procent av alla kvinnor uppger att de utsatts för grövre sexuellt våld. 4 av 10 kvinnor i åldern 18–24 år uppger att de utsatts för våld det senaste året.

ANNONS

Mäns våld mot kvinnor och samhällets bidragande till eftervåld. Två övergrepp! Att först bli utsatt av sin förövare och det andra är när samhället tar förövarens parti eller friar honom från dom innebär ytterligare lidande. Ordet eftervåld myntades av svenska ordlistan 2021 och betyder att mannen genom deras gemensamma barn eller t.ex. långdragen bodelning eller orosanmälningar fortsätter att misshandla, trakassera och smutskasta kvinnan och göra hennes liv svårt trots att hon lämnat relationen. Kunskap och kompetens om våld i nära relationer är lika bristfällig som systemen.

Psykisk misshandel och sexuella övergrepp är brott som är svåra att bevisa

Två stora misshandelsformer är psykisk misshandel och sexuella övergrepp. Psykisk misshandel, det osynliga våldet som inte ens är ett brott i lagens mening trots att det enligt forskning är lika skadlig som fysisk misshandel.

Psykisk misshandel och sexuella övergrepp är brott som är svåra att bevisa pga brist på bevis och sällan eller aldrig några vittnen. Här måste myndigheter och domstolar bedöma utifrån två ofta helt skilda berättelser vilket leder till att ord står mot ord. Kvinnan tvingas återuppleva allt igen, stå emot all smutskastning, försvara sig och sist men inte minst förlorar hon i 95 procent av fallen. Enligt rättsstatlig grundprincip gäller hellre fria än fälla ”in dubio pro reo” och betyder i praxis, hellre nio fria brottslingar än en enda oskyldigt dömd. Beviskravet ska vara ställt utom allt rimligt tvivel.

ANNONS

Men bakom varje utsatt kvinna finns även ofta barn! I verkligheten innebär det många lidande offer och få fällda förövare och det får allvarliga individ- och samhällskonsekvenser.

Det har varit mycket uppmärksamhet i media det senaste tack vare #jagvetvadensnippaär och det är otroligt bra men fallet är dessvärre inte unikt. Att inte kunna tolka, förstå och lyssna till barns övergrepp, uttryck, perspektiv och röster är ett allvarligt problem. I Sverige behövs specialdomstolar och myndigheter med kompetens för att hantera detta och med all säkerhet göra rätt och tillse barns grundläggande rättighet – en barndom fri från våld.

Vårdnadstvister likaså, Jämställdhetsmyndigheten gjorde nyligen en granskning av alla vårdnadstvister där 47 procent innehöll uppgifter om våld. Våld som ofta omvandlas till samarbetssvårigheter och konflikter och vårdnaden går inte alltför sällan till den våldsutövande föräldern.

Det grundas då pga bristande system och kompetens att mamman inte anses samarbetsvillig eller ännu värre anklagas för att påverka sitt barn, ett barn som i själva verket inte vill till en våldsutövande förälder. Barn måste skyddas till varje pris. Begrunda det orimliga i att vi har en rad olika specialdomstolar för bland annat mark och miljö m.fl. men inte för barn. Det måste förändras!

Vi kommer lyfta våldet och göra allt för förändring. Mäns våld mot kvinnor är oerhört utbrett och minst lika allvarligt som mäns våld mot män. Mäns våld måste stoppas!

ANNONS

Emma Lundgren (M)

Ledamot socialnämnden

Marie E. Kristiansen (M)

Första vice ordförande kommunstyrelsen

ANNONS