Arkivbild - bilden har inte med det aktuella fallet i Bullaren att göra.
Arkivbild - bilden har inte med det aktuella fallet i Bullaren att göra. Bild: Andreas Olsson

Malin Lernfelt: Utbilda fler veterinärer nu

Det råder veterinärbrist i Sverige. Något som drabbar sjuka djur och deras ägare hårt. Inte minst i mellersta och norra Bohuslän, där det sedan en tid tillbaka saknas jourhavande veterinär för stora djur under kvällar, nätter och helger.

ANNONS

Den första juni tvingades en hästägare från Bullaren att fatta det svåra beslutet att själv avliva sin häst, eftersom behandlingen den fått inte hjälpte och ingen veterinär fanns att tillgå. Att agera på det sättet är egentligen inte tillåtet, men eftersom hästen var så illa däran hade ägaren inget val.

”Hade han fått hjälp med en gång så tror jag han hade levt idag” säger hon.

LÄS MER:Fortsatt veterinärbrist i Bohuslän – Kristina tvingades avliva sin häst

Situationen är något djurägare i Bohuslän varnade för redan när det blev känt att den aktör som ansvarat för den veterinära jourverksamheten valt att säga upp sitt avtal samtidigt som Distriktsveterinärerna, som är en del av Jordbruksverket, inte hade förutsättningar att ta över verksamheten omedelbart när tidigare aktör försvann.

ANNONS

Tidigare i våras valde flera djurägare därför att anmäla Jordbruksverket till Justitieombudsmannen

Djurägare är enligt djurskyddslagen skyldiga att tillkalla veterinär, om deras djur skadas eller inte mår bra. När det inte finns någon veterinär att tillkalla, som i Bohuslän, hamnar de som har stora djur som hästar eller kor, vilka vid sjukdom inte kan transporteras på samma sätt som en hund, katt eller kanin, i en hopplös situation.

Tidigare i våras valde flera djurägare därför att anmäla Jordbruksverket till Justitieombudsmannen. ”Jordbruksverket försätter oss djurägare i en mardrömssituation”, ” Det är ju inte rimligt och det är absolut inte ok att djuren drabbas av ett lidande”, ”Detta kommer orsaka många djur ett fruktansvärt lidande” och ”Tack vare att jordbruksverket inte sköter sitt uppdrag kommer vi begå brott. Får ont i magen av den här situationen och tycker det är helt bedrövligt” är innehållet i några av anmälningarna (BHN 23/5).

Veterinärbristen är inget nytt

Det sorgliga är att det inte borde behövt bli så här. Veterinärbristen är inget nytt. I en statlig utredning som presenterades förra året konstaterades att verksamheten inom djurens hälso- och sjukvård genomgått stora förändringar till följd av medicinsk kunskapsutveckling och det faktum djurägare efterfrågar djursjukvård i allt högre utsträckning och förväntningarna på vården är högre. Inom branschen uppfattas det som ett stort problem att det är så svårt rekrytera kompetens för att tillgodose behovet av veterinärvård i landet.

ANNONS

De lösningar utredaren föreslår är bland annat ett ökat antal utbildningsplatser på Sveriges lantbruksuniversitets veterinär- och djursjukskötarprogram. Något som tack och lov redan är på gång även om ökningen behöver bli större. Dessutom måste omfattande statliga satsningar göras på Distriktsveterinärerna vars verksamhet är basen i svensk djursjukvård och som har ett enormt ansvar som de måste kunna leva upp till.

För många människor är djuren bland deras närmaste vänner. För andra är de en viktig del av deras försörjning. För vissa både och. Oavsett vilket måste man som djurägare ha möjlighet att söka vård för sitt sjuka djur oavsett om man bor på Gotland, i Hälsingland eller i Bohuslän. Ingen ska behöva avliva sin häst på egen hand för att ingen jourveterinär finns att tillgå.

ANNONS