Tom Cruise och Top Gun: Maverick fick STNB:s Thomas Bennelind att återupptäcka biografens starkaste sidor.
Tom Cruise och Top Gun: Maverick fick STNB:s Thomas Bennelind att återupptäcka biografens starkaste sidor. Bild: JULIAN HERBERT BILDBYRÅN

Tom Cruise tog mig under sina vingar

Nostalgiflyget i biomörkret fick håren på armarna att resa sig. Upplevelsen i salongen gav på flera sätt ett hårt konkurrensutsatt och ifrågasatt nöje upprättelse – allt orkestrerat av en 59-årig puritan, filmvirtuos och kontroversiell Hollywoodkändis.

ANNONS
LocationStrömstad|

Jag kan inte minnas när jag senast greppade tag i biofåtöljen, log med hela ansiktet och kände mig stekhet i kroppen av kärleksblickarna mellan två skådespelare.

Så blev det i alla fall i samband med biobesöket och visningen av Top Gun: Maverick. Uppföljaren till originalfilmen, som hade premiär 1986, visades på grund av pandemin två år senare än beräknat. Med det sagt. Var filmen värd att vänta på? Absolut.

Tom Cruise är en levande legend inom filmindustrin. Den amerikanske skådespelaren, som är 59 år gammal, regisserar, producerar och utför själv sina stunts.

Parallellt med världens hyllningar för insatserna – och de är många – riktas stark kritik mot mångåriga engagemanget i Scientologkyrkan, som förespråkar den andliga rehabiliteringsfilosofin scientologi.

ANNONS

Där finns komplexitet, frågor och stor slags ambivalens bland fansen.

Men när ljuset släcks, ljudet skruvas upp och det är dags att leverera på vita duken, drar de allra flesta slutsatsen: Tom Cruise är en av världens allra främsta när det kommer till film och underhållning.

Pandemin, fler digitala strömningstjänster och dyrare biobiljetter. När sedan Filmstaden i april meddelade att man förbjuder besökare att medta eget snacks till salongerna blev det ramaskri på sociala medier. Bion har inte haft det helt enkelt.

När alla tjänster i dag blir dyrare är det inte konstigt att exempel en ensamstående förälder, eller låginkomsttagare med två barn, ryggar tillbaka när notan för 120 minuter biounderhållning och godis, inte sällan slutar på cirka 1000 kronor.

Samtidigt behöver verksamheterna ta betalt för att gå runt och betala sina anställda för att på så sätt bidra till skattekarusellen vi alla åker med och påverkas av. Pengarna ska in.

Man får helt enkelt välja sina nöjen när samtiden ser väldigt mycket annorlunda ut än när Tom Cruise för snart 40 år sedan introducerade den första Top Gun-filmen till ledmotivet av Kenny Loggins: "Highway to the danger zone".

Hur står sig biograferna i norra Bohuslän? De vita dukarna i Grebbestad och Strömstad finns på Storm och Biografrestaurangen Park. Kan definitivt bli en koll framöver.

ANNONS

För egen del blir antalet biografbesök på ett år förhållandevis lätträknade. Vanligtvis på grund av tidsbrist – och nej, jag har inga barn och lever i ensamhushåll.

Nyligen sade jag upp abonnemangen på två digitala strömningstjänster för att jag alltför sällan använde mig av dem. Och att till exempel somna i sängen med skärmljuset rakt upp i ansiktet och ett skållhett datorbatteri mot täcket blev aldrig en succé.

Så var kommer Tom Cruise in i bilden? För mig personligen blev senaste biobesöket en påminnelse om att människor efter restriktionerna – och i alla åldrar – kan mötas på en fysiskt social plattform som biografen faktiskt är.

Jag har upplevt trasiga biobesök i salonger med allt från berusade, allmänt oförskämda och mobilfipplande personer, som vägrat visa hänsyn och till de som betalat dyra pengar för något som förhoppningsvis ska bli en minnesvärd upplevelse.

Men denna gång blev allt annorlunda: samtalen med bekanta innan filmen, doften av popcorn och stegen in i salongen som sedan fylldes av en tyst förväntan. Sen mullrade showen igång. Tom Cruise tog mig under sina vingar.

Skickliga skådespelerskan Jennifer Connelly spetsade till filmens handling. Highway to the danger zone med tiden och känslorna för biografen.

Thomas Bennelind
Nyhetsreporter och sportredaktör
Thomas Bennelind
ANNONS