Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Jörgen Alström

Tålamodet är slut - vi måste minska vargstammen

Morgan Andersson, Jägareförbundet: ”Vargstammen har växt sig större än vad politiken önskat och bestämt”.

ANNONS

Ett antal län i Mellansverige har under några decennier tvingats att uppleva många negativa konsekvenser av vargens närvaro. Nu sprider sig vargstammen och nya parbildningar och revir skapas. För varje ny etablering skapas nya konflikter.

De som tvingas bära kostnaderna, umbärandena, arbetsinsatsen och oron för sina tamdjur har under lång tid levt med dålig sömn och denna ständiga oro för sina djur. Ny forskning har visat hur stora de socioekonomiska konsekvenserna är och hur stor effekt rovdjuren har på lantbrukare, djurägare och jägare.

Svenska Jägareförbundet har under många år försökt få makthavare och myndigheter att förstå behovet av att reglera vargstammen med hjälp av licensjakt, det innebär en stam som är betydligt mindre än idag.

ANNONS

En majoritet i riksdagen vill minska vargstammen. Det har partierna sagt sedan riksdagen slog fast dagens rovdjurspolitik 2013. Men riksdagspolitiken har inte fått genomslag i verkligheten.

Vargstammen har växt sig större än vad politiken önskat och bestämt. Människorna som drabbats har liten eller ingen förståelse.

Just därför måste de politiska partierna visa att makten över vargförvaltningen äges av riksdag och regering. De måste under valåret bekänna färg. Ska Sverige någonsin få en vargförvaltning värd namnet?

Vi som lever med vargens framfart undrar vilka möjligheter det ska finnas för fårskötsel, tamboskap, jakt och möjlighet till skyddsjakt på oskygga vargar i framtiden? Hur stor påverkan ska vargen få ha på våra näringar och liv?

Och när ska beslutsfattare börja lyssna på oss som får besök av vargar i trädgården, ser vargspår i barnens pulkabacke, tvingas förklara för familjen att hunden eller fåren har dödats av varg?

Vår fråga till er är enkel. Vad kommer ni riksdagspolitiker att göra, för att få till en bra vargförvaltning?

Morgan Andersson

Länsordförande Jägareförbundet Västra Götaland Väst

ANNONS