Tacka en journalist på Pressfrihetens dag

När många aktörer tävlar om vår uppmärksamhet online står medier som en bekant och tydlig avsändare. Det finns det skäl att uppmärksamma på Pressfrihetens dag.

ANNONS
|

Den tredje maj är Pressfrihetens dag. För över 30 år sedan utropades den till det, av FN, för att återkommande påminna regeringar om deras skyldigheter. Yttrandefrihet är en mänsklig rättighet, och fri press är ett av de viktigaste sätt den manifesteras i praktiken.

Det är en dag för att uppmärksamma villkoren för journalister världen över – i länder som Ryssland, Kina, Vietnam och Nordkorea, där journalister motarbetas och förföljs och medier inte tillåts rapportera fritt. Journalister i världen behöver hjälp, stöd och solidaritet. Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex ger ingen munter bild av den fria pressens villkor, på kartan som sammanfattar resultaten är den gröna färgen som står för en bra situation för journalister ovanliga små färgstänk i ett hav av gult och rött. Att Sverige är ett land som är fyllt med grönt ska vi vara stolta över.

ANNONS

Pressfrihetens dag är också en påminnelse om hur bra vi har det, och en bra dag att vara lite extra tacksam över det viktiga arbete som svenska journalister gör. För samtidigt som vi påminns om hur kvävande det är i länder där pressfrihet saknas, är det viktigt att tänka på allt det positiva som kommer ur att pressen är fri att verka här hos oss. Och att att inte ta publicistiken för given.

I internets tidevarv, där många olika aktörer slåss om uppmärksamhet i flödet och desinformation och propaganda sprids, spelar tidningar och andra traditionella medier med ansvarig utgivare och anställda journalister en avgörande roll. Det är en källa att gå till för att få klarhet i vad som hänt, och en bekant avsändare bland konkurrenterna om din uppmärksamhet.

Att veta att rapporteringen man tar del av producerats av utbildade journalister, som följer en klart yrkesetik, är något helt annat än att ta del av nyheter från vilken tjomme som helst i flödet. Det spelar roll, och skillnaden behöver traderas vidare till nya generationer. Barn och unga är nyfikna på vad som händer i världen, men många behöver hjälp på traven för att gå från Kamratposten till dagstidningen. Kanske kan en prenumeration i present vara en knuff i rätt riktning? Att delningar av artiklar på sociala medier spammas med kommentarer, många från unga, om betalväggen är nere tyder på att betalviljan ofta tryter mer än intresset.

ANNONS

Pressfriheten i Sverige är fantastisk, men betyder inte att svenska medier saknar utmaningar. Att nå den yngre generationen är en av dem. Att hitta nya finansieringsmodeller en annan. I år är det första året med det nya presstödet, som på förhand fått mycket kritik. Det ökade fokuset på lokala medier är dock verkligen välkommet.

Det är inte huvudsakligen de stora drakarna som behöver hjälp att överleva – eftersom de har en större potentiell kundbas över hela landet borde de ha lättast att göra det – utan de mindre lokala medierna med sitt unika uppdrag. Dels för att det som grävs fram lokalt inte sällan är det som blir nyheter nationellt. Men även för att det bara är den lokala pressen som granskar kommunpolitikerna eller det lokala näringslivet och att det ger samhörighet att veta vad som händer lokalt.

Så rikta gärna ett extra tack på Pressfrihetens dag, till en journalist som gjort ett bra jobb eller till hela din lokala redaktion.

Mimmie Björnsdotter Grönkvist

ANNONS