Vi på Västkusten som nästan är födda med salt på våra tungor. Vi vet hur viktigt havet är. Men det är hotat. Miljögifter, oljespillet och plast är några av hoten. Uppvärmningen gör att många arter tvingas lämna sina traditionella områden. Nya invasiva arter breder samtidigt ut sig. Den ekologiska balansen rubbas.
Det är därför bra att Västra Götalandsregionen tog initiativet till Västerhavsveckan. Sedan 2010 hålls den varje år. En vecka med mängder av aktiviteter för att sprida kunskap och bilda opinion för ett hav i balans. I dag deltar många partners. Det är arrangemang i alla Bohusläns kommuner och även i Halland och Skåne. Hela programmet finns på nätet, vasterhavsveckan.se.
Veckan inleddes redan i lördags i Strömstad. Stefan Edman invigde och visade sin nya film, Västerhavet, Sveriges Saltaste Hav. Strömstad är en bra startpunkt för veckan. Strax utanför finns Kosterhavet, Sveriges första marina nationalpark, som invigdes 2009. En tur till Sydkoster och Naturummet Kosterhavet, är alltid ett bra besök.
Enligt EU:s vattendirektiv från 2000 ska varje land skapa en organisation för arbetet med bättre vatten. Sverige inrättade fem vattenmyndigheter, en för varje distrikt. I väst, blev det länsstyrelsen i Västra Götaland som blev vattenmyndighet, också för Halland och delar av Skåne och Värmland.
Eftersom länsstyrelsen i Västra Götaland är vattenmyndighet och ansvarar för Kosterhavet är myndighetens chef, på sätt och vis både lands- och havshövding. Jag brukade i vart fall lite på skämt säga det. I skämtet finns en del allvar. Vi har länge haft många lagar för allt på land. För havet var länge oordningen, att det som göms under havsytan, det finns inte.
Därför var det bra att EU 2008 kompletterade vattendirektivet med ett havsdirektiv. I Sverige fick vi då också Havs- och Vattenmyndigheten med nationellt ansvar. Men vatten känner inga gränser. Strömmar för in gifter och skräp från världshaven ända till våra kuster. Strandstädning varje vår har blivit en nödvändighet. Stor heder åt alla de frivilliga som deltar i det arbetet
Då havsmiljön ytterst är en global fråga var det viktigt att FN 2023 kunde besluta om ett globalt avtal för att skydda världshaven. Jag tror att vi är på väg till bättre vatten. Det människan skadat kan läkas. Stora barriärrevet utanför Australien är på väg att återhämta sig. I Sverige ska 132 små artificiella rev av betong sättas ner i Kosterhavet för att ge bättre möjlighet till återväxt av de unika reven av ögonkorall.
Vem kunde tro att det skulle gå att hålla OS simningar i Seine? Det är gott att höra om borta bra, men här hemma, är Byfjorden en av världens värst drabbade fjordar. Den är frisk ovanför 15 meter. Men därunder är det illa. Där finns inget syre och inget kan leva. Men frivilliga krafter, företag och Uddevalla kommunen arbetar tillsammans för att åter syresätta fjorden.
På onsdag är det en särskild dag för Västerhavsveckan i Uddevalla. Då kommer Bohusläns museum bubbla av Västerhavs aktiviteter. Det bjuds program hela dagen för både unga och lite äldre. Hela programmet finns på museets hemsida. Det blir verkstäder, fotoutställningar, provsmakning av musslor, naturfotografen Tobias Dahlin berättar och visar bilder.
På eftermiddagen ges en gratis visning av filmen Sveriges saltaste hav. Dagens avslutas med ett panelsamtal om satsningen på att restaurera Byfjorden genom att pumpa syre till fjordens vatten.
Vi kan alla vara en del av problemet eller en del av lösningen. Det gäller även våra vatten.
LÄS MER:Startskott för Västerhavsveckan 2024 i Strömstad