Kan vi stoppa hackerattacker mot svenska företag och institutioner?
Kan vi stoppa hackerattacker mot svenska företag och institutioner? Bild: Tima Miroshnichenko

Sveriges it-beredskap är inte god

Lars Bäckström: Vi bad om mer pengar för säkerhetsarbete vid Post- och telestyrelsen, men fick inga.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I denna ljuva sommartid, vill vi tänka. Men sommarfriden har dröjt i år. V tillsammans med tre högerpartier fällde en S/MP regering. Några veckor senare kom samma regering tillbaka. Men läget är ett helt annat. Frågan om marknadshyror är borta och januariavtalet har fallit.

Regeringen, främst S, är nu friare att agera inför valet 2022. Det kan göra det lättare för oss väljare att rösta. Underlaget för regeringen är dock svagt. Regeringen kan nog klara budgeten, med ett mått av lyhördhet.

I annat blir det svårare att agera och regera. C säger att de har ett avtal med regeringen om uppluckrat strandskydd och stärkt skydd för skogsägare. Men regeringspartiet MP säger att de inte accepterar avtalet.

ANNONS

Den kombinationen är ingen bra grund för en fyraårig mandatperiod

På högersidan är laget klart. L har bytt sida. Det är nu fyra partier för Kristersson: L, KD, M, och SD. Får de majoritet, kan de nog förhandla fram politiken och en regering.

På andra sidan, den rödgröna, är de också fyra: V, MP, S och C. Ett problem är att C säger att regeringen inte får förhandla med V. Medan V säger att de inte tänker vara dörrmatta. Den kombinationen är ingen bra grund för en fyraårig mandatperiod.

Den politiska oron har ackompanjerats av andra oroande händelser. Att en ung polisman i tjänst skjutits till döds i Göteborg är ett illdåd. Det är också ett angrepp på allas vår trygghet.

Det finns det som pekar på att en häktad 17-åring kan vara skyldig. Det är dock domstolar som ska avgöra och inte media och folkmening. Men om det skulle vara en minderårig, tidigare dömd för mordförsök måste lagstiftningen och påföljder för unga och gängkriminella ses över. Danmark kan vara ett exempel.

Cyberattacken mot Coop var och är ett svårt slag mot Coop, deras kunder och rättvis konkurrens. Om en brottslig internationell grupp hackare kan slå ut en landstäckande butikskedja, kan de eller någon annan gruppering slå ut andra system.

ANNONS

Det skulle kunna vara vårt bank- och betalsystem. Det skulle kunna vara pensionssystemet, börsen, räddningstjänsten, sjukvården, eller annat samhällsviktigt. Någon gruppering, skulle kunna vara främmande makt.

Sveriges beredskap bör vara god inför framtida hot

Sveriges riksdag har beslutat att rusta upp Sveriges militära försvar. Sveriges beredskap bör vara god inför framtida hot. Ännu viktigare är att ha en stark beredskap mot de hot som redan är verkliga, som attacken mot Coop.

Jag var till och med 2008 ordförande för Post och telestyrelsen. PTS hade ansvaret för Sveriges it-säkerhet, genom kontrollenheten Sitec. Säkerheten var inte god. PTS hade inte ens pengar att ha beredskap alla timmar i veckan. Ibland fick vi hjälp av Sydkorea. Vi bad om mer pengar, men fick inga.

2011 fördes Sitec över till MSB. Den 19 december 2019 beslöt regeringen att fyra myndigheter, MSB, Säpo, FRA och Försvarsmakten skulle inrätta ett nationellt center för cybersäkerhet. Det var ett bra beslut. Centret har en hemsida, cfcs.se. Den som den 10 juli öppnade sidan får reda på att centret inte har startat.

Försvarsministern från Borlänge är glad över att Dalregementet ska återstarta i Falun. Jag skulle bli glad om regering och riksdag gjorde en miljardsatsning på Sveriges it-säkerhet. Det vore gott att höra ministern säga, ”Sveriges it-beredskap är god” och att det vore sant.

ANNONS

Att sprida sanna uppgifter om en motståndare i en rättsprocess kan enligt svensk lag vara förtal. KD ledaren har erkänt förtalsbrott och ska betala böter. Men i media säger hon, som privatperson och lagstiftare, att hon ser sig som oskyldig.

Sverige är fantastiskt, men det är en del som skaver.

ANNONS