Festligt. Svenskarna förtjänar en riktigt röjig och romantisk bröllopssommar.
Festligt. Svenskarna förtjänar en riktigt röjig och romantisk bröllopssommar. Bild: SVT

Johanna Högström Schreiber: Sverige behöver en vräkig bröllopssommar

Svenskarna har fått bröllopsfeber efter krisåren. Att bränna pengar på fest och flärd är precis vad vårt land behöver just nu.

ANNONS
|

Efter tre år av bröllopstorka har det blivit rusning till vigselförrättarna igen. Populära bröllopslokaler är uppbokade fram till 2026. I april gifte sig fler par än vad det gjort på tolv år. Enligt Skatteverkets experter handlar det om rekordnivåer. Antalet hindersprövningar som kommit in hittills under 2024 har ökat med nästan tio procent jämfört med förra året.

Då gjordes en undersökning av Sifo på uppdrag av livsmedelsjätten Axfood. Den visade att fyra av tio unga par låter bli att gifta sig för att de inte har råd med det bröllop de önskade sig. Med tanke på vilka förväntningar de som deltog i undersökningen verkade ha är det inte särskilt konstigt. En tredjedel av dem utgick från att deras drömbröllop skulle kosta över 100 000 kronor.

ANNONS

Så dyra blir bröllopen

Förväntningarna stämmer väl överens med verkligheten. När SBAB gjorde en liknande undersökning inför bröllopssäsongen 2023 svarade tre av tio par att de spenderat minst ett sexsiffrigt belopp på sin stora dag. Det kan låta svindlande för den vars hjärna inte har hängt med i inflationstakten, men faktum är att det motsvarar totalkostnaden för ett bröllop i stil med SVT:s Gifta vid första ögonkastet. Vigsel, mingel och middag för 20 gäster på ett tjusigt ställe i Stockholmstrakten, en bröllopssvit, en färdigsydd brudklänning, fotograf, släta ringar, en DJ …

Som vanligt är allt billigare (och oftast bättre …) utanför storstäderna, men under krisåren har priserna skjutit i höjden i hela landet. Även den som försöker hålla kostnaderna nere för ett stort bröllop får betala minst 100 000 kronor för middag och vinpaket oavsett om man gifter sig i Ystad eller Haparanda. Det förutsätter dock att Ystads-bröllopet äger rum i, låt säga, januari eftersom priserna i den delen av Skåne är hutlösa under sommarmånaderna.

Dags att spendera pengarna på bröllop

Man skulle kunna börja vifta med pekfingrar om att 90-talisterna borde amortera istället. Att det är vedervärdigt att svenskarna bränner 3,3 miljarder kronor om året på sina bröllop när världen står i lågor. Man skulle kunna uppmana dem att spara till en elbil. Spara till sämre tider. Skaffa ett barn. Men ärligt talat: De senaste åren har varit så tråkiga att alla – från moster Agda till brudgummens brölande högstadiegäng – förtjänar att ha lite kul.

ANNONS

Bruden förtjänar en möhippe-helg i Krakow, Tallinn eller någon annan öststat där man inte går runt och är konstant frustrerad för att tidigare generationer röstade nej till EMU. Hennes mamma förtjänar att unna sig en ny klänning efter krisårens shoppingstopp. Hennes pappa har antagligen inte dansat på minst fem år, han förtjänar att få släppa loss till ”Born in the USA”. Brudgummen förtjänar en ny kostym och att en enda gång i sitt liv få höra killkompisarna säga något känslosamt när de håller tal.

Hög tid att låta pengarna brinna

Inom besöksnäringen lär de kommande åren också bli en bra möjlighet att fylla på ladorna. Herrgårdar som har stått tomma kommer fyllas av gäster, glasen kommer klinga i festvåningar igen. Samma sak gäller konjunkturkänsliga företagare, som florister och frisörer.

Kents ”Utan dina andetag” är en av Sveriges populäraste bröllopslåtar. I sommar borde paren byta soundtrack till ”Kärleken väntar” av samma band istället. Skråla med i de inledande raderna ”Brinn pengar, brinn”, och känna att både världen och nästa räntesänkning ligger för deras fötter.

ANNONS