Arvid Brandström, reporter på Strömstads tidning.
Arvid Brandström, reporter på Strömstads tidning. Bild: Victoria Petersson

Strömstads näringslivsarbete verkar inte tåla dagens ljus

Näringslivsansvarig i Strömstad slår sig för bröstet över sina kommunikativa egenskaper och kanske är det med fog. Tiga har som bekant alltid varit guld.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad|

När vår reporter kontaktade honom i somras var intervju inte aktuell. Tidningen ville veta vad mångmiljonprojektet Utvecklingsarenan hittills åstadkommit och hur framtiden såg ut.

Men han slog snabbt ifrån sig frågorna för att istället förklara för vår unga penna hur den stora världen fungerar. Hon fick veta att det var ett mycket ogenomtänkt agerande att ringa den ansvarige för Utvecklingsarenan för att höra om hur Utvecklingsarenans arbete går.

Om hon någon gång behövde veta hur Volvos nya modell kommer se ut ska hon inte vända sig till någon industriarbetare på bandet utan till ledningen. Därför borde hon kontaktat myndigheterna som beviljat medel för Utvecklingsarenan, menade han.

ANNONS

Till slut ställde han upp på att svara på frågor via mejl men tillbaka kom så upprörande svar att kommundirektör och kommunalråd med stor försorg försökte rädda situationen genom en ny intervju.

Alla ville veta om det arbete som pågick men allmänheten var inte välkommen

Liknelsen med arbetaren på Volvo var svår för mig att släppa. Jag såg framför mig hur den näringslivsansvarige satt långt inne i sjukhusfastighetens dunkla vrår iklädd blåställ och industrihjälm.

Med millimeterprecision skruvade han på det som skulle komma att bli en revolutionerande näringslivsmodell för Strömstad. Utanför hopade sig massorna. Alla ville veta om det arbete som pågick men allmänheten var inte välkommen.

Vi fick höra att politiker fått en inblick och att en del var imponerade. Att få de positiva intrycken konkretiserade var svårare.

När projektet drog igång under namnet Omställningskontoret var fokus på att hitta alternativa näringar till gränshandeln men miljontals kronor senare gick endast ökat antal utbildningsplatser att redovisa.

Här var det stora fiskar som skulle håvas in och ingen småräka

Kommunen hade dock inte gett upp hoppet om fler näringar. Om vi bara ger blåstället mer tid kommer skruvandet ge resultat. Två näringslivssegment skulle börja uppvaktas med förhoppning om exploatering – techbolag och norska bolag som önskar en enhet innanför EU:s gräns.

Att centralbankerna börjat justera styrräntan, vilket betyder svåra dagar för många techbolag, kunde visserligen vara en käpp i hjulet men inte avgörande. Lite mer tid och lite mer pengar så skulle vi få se.

ANNONS

Samtidigt rasar Strömstad i Svenskt näringslivs ranking över företagsklimat – vilken bygger på svar från företagare. Jag tänker på när tidningen sökte näringslivschefen för att fråga om han möjligtvis kände till något om den nedlagda mataffären på Nordkoster, varpå han omedelbart avfärdade samtalet eftersom han såklart inte har tid att bry sig om "någon liten kiosk på Koster". Här var det stora fiskar som skulle håvas in och ingen småräka. Under tiden som detta hittills motiga arbete pågått verkar många småföretagare i kommunen upplevt ett minskat engagemang från kommunens sida.

Inte kunde han som enkel näringslivsansvarig svara på frågor om hur kommunen arbetar med näringslivsfrågor

För att få en kommentar om den senaste mätningen kontaktade en av våra mer seniora reportrar näringslivschefen. Han har ett långt arbetsliv bakom sig på redaktioner i Sveriges alla hörn. Tröskeln till förvåning har höjts med åren, ändå fick tjänstepersonen honom att häpna. Inte kunde han som enkel näringslivsansvarig svara på frågor om hur kommunen arbetar med näringslivsfrågor. Istället kontrade han med det mycket generösa erbjudandet att lära vår reporter hur man gör en analys.

I arbetslivsnätverket Linkedin går att läsa att Strömstads näringslivsansvarige sätter stort värde på sina kommunikativa egenskaper. Jag undrar om det var denna typ av kommunikation som kommunen förväntade sig i samband med rekryteringen – en person som i alla väder lägger locket på.

ANNONS

LÄS MER:

Strömstad tappar rejält i rankning av företagsklimat

Richard Holm om arbetet med Utvecklingsarenan

Kent Hansson (S) besviken över utvecklingsarenans svar

ANNONS