Göran Lundgren är driftschef på Grensemat AB.
Göran Lundgren är driftschef på Grensemat AB.

Strömstad är en kassako för staten och borde få mer hjälp

Göran Lundgren: ”Strömstad tillhör troligen de kommuner som genererat mest skatteintäkter per invånare i decennier”.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Några reflektioner över 2020 och förväntningar för 2021.

Det är nu 10 månader sedan corona tog Sverige med storm och Strömstad med en orkan som vi aldrig tidigare upplevt i modern tid.

Det har aldrig tidigare varit så tydligt att vi ligger i en gränsregion, där så många naturliga dagsturer till Sverige och Norge plötsligt blev raderade från dagordningen. Regeringen var snabbt ute med stödpaket så att företagen som blir hårt drabbade skulle få bättre möjligheter att ta sig igenom denna overkliga vardag vi alla nu skulle ta oss igenom. Där hade man sådan fingertoppskänsla så omställningsstödet för sommaren var 10 procent av mars månad, när Strömstad har sin bästa period.

ANNONS

Strömstads kommun har tillsammans med näringslivsrepresentanter lyckats få till två möten med regeringsrepresentanter, där första teamsmötet var den 9 juli och det andra mötet var den 11 november.

Vid första mötet hade vi en tidsram på 45 minuter och det andra hade vi 2 timmar till förfogande, där vi skulle förmedla den kristid Strömstad befann sig i och som troligen kommer att fördjupas. Vid dessa tillfällen har man visat intresse av att lyssna och uttryckt stor förståelse för Strömstads läge.

Det finns de som har uppfattningen att Strömstad haft för få ben att stå på

Men vad har det för betydelse när det enda man klarat återkoppla med var när Jennie Nilsson (landsbygdsminister) i debatten med Johan Hultberg (M) den 16 december lyfte fram att man bidragit med 500 000 till ett omställningskontor. Man vet inte om man skall skratta eller gråta när Strömstad bidragit med 10 miljarder i bara moms de senaste 10 åren.

Det finns de som har uppfattningen att Strömstad haft för få ben att stå på. Det optimala hade ju varit om Strömstad haft fler ben att stå på, men jag har svårt att se hur ett omställningskontor skall lösa den frågan i nuläget.

Att man inte skall gnälla så fort man har ett katastrofår finns det nog de som tänker, men Strömstad tillhör troligen de kommuner som genererat mest skatteintäkter per invånare i decennier.

ANNONS

Den respekt och förståelse Sveriges regering visar denna fantastiska stad under 10 månader är cirka 3 timmar via teams, när varslen vid den tidpunkten motsvarade cirka 200 000 jobb i Stockholm.

Ljuset i tunneln lyser starkare så det är mycket som talar för en öppning i april-juni

När så många företag är så hårt drabbade och medansvariga har fått lämna sina anställningar så är det nu på tiden att regeringen ger denna kassako som Strömstad varit under lång tid den respekt som alla förtjänar. Det kan inte bli som man önskar vilket är helt sant, men att man inte ens kan ge en återkoppling efter mötena visar ju hur den ineffektiva byråkrati fungerar som vi varje dag bidrar till att finansiera.

2021: Ljuset i tunneln lyser starkare så det är mycket som talar för en öppning i april-juni. Då har vi en potential på drygt 2 miljoner norrmän på cirka 2 timmars reseavstånd. Denna möjlighet ska vi alla ta vara på och ha förväntningar att regeringen ger en tydlig återkoppling till oss och extra energi så alla kan komma tillbaka starkare än någonsin med allt vad Strömstad har att erbjuda.

Så att denna kassako kan börja bli mjölkad igen.

Göran Lundgren

Driftschef för Grensemat

LÄS MER:Varslen återkallades: "Nu känns framtiden positiv"

ANNONS