Stefan Edman, biolog och författare.
Stefan Edman, biolog och författare.

Stefan Edman: Stefan Edman: Kusten blommar – men havet kräver mer engagemang

”Kom och hjälp mig med GP:s korsord” bad moster Anna när hon och vi alla, hela tjocka släkten från Klädesholmen, ätit sillmiddag och vilat ”ett krann” i gräset på Inre Vannholmen, några sjömil utanför Klädesholmen.

ANNONS
|

Åh, dessa underbara julisöndagar i slutet av 1950-talet! Pater Noster-fyren flimrande i solgatan mot sydväst, Eggeskären i norr, Tjörns gråberg i öster. Salta simturer med kusinerna. Upptäckarvandringarna på ön, till styvmorsvioler och fjärilar och alla spännande små våtmarker lysande av gula svärdsliljor och rosa fackelblomster.

I dag, drygt 60 år senare, bläddrar jag förtjust i den nyutkomna vackra, faktarika och lättlästa boken ”Flora Pater Noster”, utgiven av de flitiga och hängivna botanisterna i Föreningen Bohusläns Flora. Sommaren 2021 inventerade Ingemar Jonasson och hans kamrater 27 av de 98 Pater Nosterskären. Totalt fann de 319 olika arter av kärlväxter där, alltså örter, buskar och träd. Vilken ö tror ni har rekordet? Inre Vannholmen – med 191 arter!

ANNONS

”Flora Pater Noster” har ett avsnitt om varje ö – floran, geologin, insekter och smådjur. Men också om hur somliga av holmarna i gången tid använts för slåtter och bete av småbrukarna inne på Tjörn. Här finns berättelsen om snöstormen som skördade liv den där julveckan 1835 när några män farit ut till Vannholmen för att hämta hem hö till djuren. Vi får de olika teorierna bakom namnet ”Pater Noster”, och historien om hur Gustaf von Heidenstam, far till skalden Verner, konstruerade och byggde fyren på Hamneskär 1868 (där för övrigt min egen pappas morfar var fyrbiträde under några år!). Boken, med kartor och bilder, är ett måste för alla båtkajutor och bokhyllor hos oss som älskar Västerhavets natur och kultur!

Ett hav som i dag har hyfsat god status vad gäller den biologiska mångfalden. Och där man fått bukt med övergödningen på de flesta håll. Men också ett hav som sedan länge lider brist på de stora individer av torsk, kolja och plattfiskar som är avgörande för att få balans i ekosystemen. Ett hav som numera är drabbat av uppvärmning, mikroplaster och nedskräpning.

Jag påstår allt detta efter att tillsammans med filmaren Peter Muld under ett drygt år ha jobbat med en dokumentär om Västerhavet, Sveriges saltaste kust. Det finns hopp och idealitet – men också en hel del utmaningar.

ANNONS

Fiskkrisen i Östersjön är akut. Men också här hos oss kan och måste mycket hända. Forskare vi intervjuat har många idéer. I Byfjorden och längs kusten pågår projekt med konstgjorda rev och snart också uppfödning och utsättning av yngel. Den alltför stora säl- och skarvstammen måste regleras.

Problemet är att politikerna, både regering och opposition är på tok för långsamma. Varför inte ta en timma av semestern och skriva eller ringa till din politiker – och uppmana till större engagemang och radikala beslut!

ANNONS