Strömstads stadshus och STNB-reportern Thomas Bennelind.
Strömstads stadshus och STNB-reportern Thomas Bennelind. Bild: Pontus Johansson

Thomas Bennelind: Stadshuset i Strömstad – mer än Sveriges vackraste

Strömstadsborna kan känna sig stolta. Deras stadshus röstades fram i SVT-programmet Landet runt till landets vackraste. Ljuset, värmen och bekräftelsen kom lägligt när 2023 spås ovisst.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Belysningen mot fasaden, snöflingorna som faller mot marken och den robusta huskroppen. Strömstads stadshus lyste upp decemberkvällen som en närmast mytisk monolit.

Estetisk, tidlös och respektingivande. Så mycket historia. Fån politiska schismer och överenskommelse till avgörande ögonblick som tagit Strömstad in i framtiden. Allt sitter i väggarna.

Stadshuset pryder vykort. Det är en symbol för handlingskraft, beslutsamhet och för saker som varar över tid.

Nu har stadshuset blivit framröstat i SVT-programmet Landet runt som Sveriges vackraste. Närmsta konkurrenterna fanns i Norrköping och Kiruna. De räckte dock inte till. Vinnaren fanns i norra Bohuslän och Strömstad.

Förstaplats, etta på listan och bäst i Sverige. Det är en tabellplacering som Strömstad ska vara stolt över – och som sticker ut.

ANNONS

För när 2022 summeras kan man bara konstatera att Strömstads kommuns placeringar i rikstäckande undersökningar inte direkt ståtar högt upp på prispallen.

En av bottenplaceringarna i Svenskt näringslivs företagsrankning, sämsta miljökommun i regionen (genom tidningen Aktuell Hållbarhets miljörankning), sist bland regionens 49 kommuner i kreditupplysningsföretaget Synas rankning för tillväxt och betygsutfall för årets niondeklassare.

Lägg till aktuella sjukvårdsfrågan som rör bygget av ett nytt närsjukhus i Håby, nedläggning av rehabbassängen och stormarna kring före detta kommundirektören, som till slut landade tjänsten som ny verksamhetschef för Strömstads Badanstalt.

Det har inte direkt varit brist på samtalsämnen i Strömstad.

LÄS MER:Strömstads stadshus – Sveriges vackraste

När då Strömstads stadshus röstas fram till Sveriges vackraste blir det intressant att se om utmärkelsen kan ge ringar på vattnet.

Medvinden behövs i 2023: inflation, extrema elpriser och kriget i Ukraina.Samtidigt finns ljus vid horisonten.

Återöppningen av Strömstad Spa är ett exempel, vuxenutbildningens framsteg är en annan och när nya hyreslägenheter är färdiga för inflyttning har Strömstads kostym blivit större. Krydda med kulturliv, idrott och föreningsliv.

Kent Hansson (S) går in i sin andra mandatperiod som kommunalråd. Bakom sig har han en ny politisk majoritet i V, M och KD. Vart är Strömstad på väg? Ansvaret vilar på de folkvalda politikerna som ska ta Strömstad framåt.

ANNONS

Vem blir ny kommundirektör, och hur ska kommunen resa sig från ovan nämnda rankingträsk?

Frågorna som ställs är många, svåra och på flera sätt existentiella för Strömstad. I centrum står i alla fall en trygg, robust och beslutsam ledare som är politiskt oberoende. I ur och skur. Moln och solsken. Det är en Sverige-etta som borde inspirera alla.

Jag blickar upp, känner stolthet och ser en beslutsam blick över hav och land. Stadshuset i Strömstad – mer än Sveriges vackraste.

God jul och god fortsättning!

ANNONS